Visser


visser'sWhere everybody knows your name, and they’re always glad you came.
Het klinkt misschien wat melodramatisch, maar even moest ik aan die begintune van Cheers denken toen ik vorige week, na een jaar ‘onthouding’ weer binnenstapte in Visser’s Poffertjessalon. Ja, ik weet het, dat malle apostrofje is een overbodig leesteken, maar aan tradities, zelfs al zijn ze grammaticaal onjuist, moet je gewoon niet tornen. Visser (niemand spreekt die ‘s’ daadwerkelijk uit) is weer open en dat is tot dusver het beste nieuws van 2017. Nu ik daar zo bij stil sta, realiseer ik me ineens dat de nieuwe uitbater Dennis van Buuren, 20 of nét 21 jaar oud, nog niet eens geboren was toen in 1993 de laatste van de in totaal 273 afleveringen van Cheers op televsie werd uitgezonden. En da’s eigenlijk maar goed ook, want het café aan de Groenmarkt, dat deze jongeman nu zo prachtig en stijlvol ‘gereanimeerd’ heeft (er is véél vernieuwd maar de sfeer is behouden) moet zeker niet ‘iets van vroeger’ zijn. Visser moet vóóruit en niet terug in de tijd. Ik was dan ook aangenaam verrast dat ik bij de heropening héél veel jonge mensen zag en ik hoop van harte dat ‘Visser twee-punt-nul’, als vanouds, een café zal zijn waar leeftijd geen rol speelt. Want zó was het vroeger ook; ik kwam er al als middelbare scholier en ontmoette daar zowel leeftijdsgenoten als ‘ouderen.’ Die apostrofjes zijn grammaticaal wél juist, want die ‘ouderen’ waren zo oud nog niet, maar als je zelf 17 bent dan vind je een midden-dertiger al zo’n beetje schijndood. In latere jaren nam ik, zoals zoveel van mijn generatiegenoten, mijn kinderen mee (iemand moet die poffertjes opeten) en ik hoop natuurlijk dat zij (nu volwassen) er net zo makkelijk binnen blijven stappen als ik dat al tientallen jaren achtereen doe.
In september 2013 legde ik u in een column de vraag voor wáár zich precies het kloppend hart van Dordrecht bevindt. Pas nu realiseer ik me dat er voor mij persoonlijk slechts één antwoord op die vraag mogelijk is… aan de Groenmarkt, nummer 9.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s