Motorgeweld


dickEr stond al een stukje over in de zaterdagkrant en héél eerlijk gezegd zit ik al weken te broeden op een column over dit onderwerp. Waar ik het over heb? Over de overlast van motoren in de binnenstad. Dat is overigens al enkele jaren gaande en u zult zich wellicht afvragen waarom ik daar dan niet al veel eerder de aandacht op gevestigd heb? Simpel: tot dusver bleef het beperkt tot louter geluidsoverlast. Daar is deze lente verandering in gekomen. De afgelopen weken zag ik met eigen ogen hoe motorrijders op de Groenmarkt rondscheurden met snelheden van zeker boven de 80 kilometer per uur. Het is hier wachten op het eerste grote ongeluk.
En nee, da’s écht geen gezeur. Mijn persoonlijke ‘overlast-drempel’ is niet zo hoog en daarbij komt dat ik persoonlijk ook nog eens gek ben op motorfietsen. Ik wil motorrijders dan ook zeker niet allemaal over één kam scheren. De motorrijders die ik persoonlijk ken (en ik ken er veel) zijn gepassioneerde mannen en vrouwen… oprecht trots, ja zelfs een beetje verliefd op hun eigen ‘bike’, die een ‘way of life’ voor hen geworden is. Echte motorrijders hebben nóg iets gemeen: het zijn over het algemeen verantwoordelijke verkeersdeelnemers, die zich zeer bewust zijn van de gevaren die hun liefhebberij met zich meebrengt. En ja, ik weet het, ze vinden het geluid van hun eigen motor het allermooiste geluid op aarde, maar ze weten ook donders goed dat niet alle mensen van dat geluid gediend zijn. Echte motorrijders willen dan ook helemaal geen geluidsoverlast veroorzaken in de binnenstad, waar ze ook zeker niet te hard rijden. Maar toch zie ik het gebeuren; gasten, vaak gemaskerd, die de gashendel, bij het passeren van de terrassen op de Groenmarkt en het Schefferplein met opzet extra ver opendraaien. Juist op die plek, waar veel kinderen lopen en waar het bedienend personeel regelmatig moet oversteken, trekken sommige motor- en quadbestuurders (die zie je steeds meer) bewust een levensgevaarlijk sprintje of maken een wheelie. Maar geloof me, dat zijn geen echte motorrijders. Dat zijn gewoon asociale klootzakken met hele kleine… eh… versnellingspookjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s