Havnebadet


havnebadet

Een ‘Havenbad’ naar Deens voorbeeld. Dat lijkt me wel wat en volgens mij is daar ook een publiek voor. Waar? Gewoon, in de rivier, liefst in de directe omgeving van de binnenstad. Ik kom tot die conclusie naar aanleiding van de discussie over de ‘wildzwemmers’ (maf woord eigenlijk) in de historische havens. Jongen Dordtenaren  zochten hier de afgelopen warme dagen verkoeling en dat werd zomaar ineens ‘een dingetje’ omdat de politie besloot om te gaan verbaliseren. Waarom? Tja, er zal wel iemand geklaagd hebben… vast geen echte ‘Dordtenees’, want zwemmen in havens en rivieren gebeurt hier al zo lang ik me kan herinneren. Naar aanleiding van de column die ik hier eerder over schreef ontving ik tientallen berichtjes van stadsgenoten tussen de 18 en 88 die in de havens hebben gezwommen of zelfs hebben léren zwemmen. En ja, ik weet het… dat was en is natuurlijk niet risicoloos (er liggen ouwe fietsen waaraan je je kunt bezeren en de onderstromen kunnen soms best verraderlijk zijn), maar laten we eerlijk zijn… echte ongelukken hebben hier de afgelopen decennia nou ook weer niet plaats gevonden. Die half-bezopen Duitse schipper die in maart aan de Kalkhaven van zijn boot flikkerde tel ik even niet mee.
Vijf jaar geleden schreef ik over het havenzwembad in het Deense stadje Aalborg. Dat is een soort ponton in het open water, waarvan de zijwanden als filters dienden om het rivierwater (dat door die wanden heen naar binnen sijpelt) schoon te houden. Dit stadsbad, zo legde een trotse Aalborger mij destijds uit, is duurzaam gebouwd met materialen die mij deden denken aan natuur- en milieucentrum Weizigt. Er waren ook een terrasje, wat kleedkamers, toiletten en een soort platformpje met strandstoelen. De Aalborgse jeugd zwom en flaneerde er op die zonnige dag dat ik daar was, naar hartenlust. Op een groot bord las ik dat het ‘Havnebadet’ op zonne-energie werkt en dat het bekostigd is door de gemeente in samenwerking met diverse bedrijven uit de stad. Ik vind het helemaal Stadswerven of Maasboulevard (achter de BP).
Volgend jaar verkiezingen. Welke partij heeft nog een stuntje nodig?

Havnebadet2

Eén reactie

  1. Dag Kees!
    Mooi idee een havenzwembad! Altijd fris water en frisse lucht. Nu het Wantijbad alweer een paar weken uit de roulatie is (tenminste: het 50 meterbad is door onbekend storing dicht), kan dit een positieve opsteker zijn voor onze jeugd. Niets mooier dan waterpret!
    Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s