Bas’ glas


Big Rvers 2017Sjongejonge, wat een hoop onterecht gezever over dat ‘glas van Bas’zeg. Ik ga vanaf deze plek heus niet beweren dat hier het beste idee sinds gesneden brood gelanceerd is, maar om er nou zó over te gaan lopen mekkeren!
Voor wie tijdelijk niet op deze planeet vertoefde, even een korte uitleg. Organisator Bas de Zwart van Big Rivers maakte vorige week zijn zogeheten ‘glazenplan’ bekend en het leek wel alsof hij geopperd had om Polen binnen te vallen. Zijn plan viel namelijk niet bij iedereen in goede aarde… een paar onwillige horecabonzen schoten acuut in de vlekken en in deze krant en op de sociale media barstte een heftige discussie los tussen voor- en tegenstanders van dit idee, dat overigens vooral is opgezet om de stad, aan het einde van het evenement, wat schoner op te leveren. De echte ‘Big Rivers-fanaten’ (ik ben er zelf ook een) weten namelijk maar al te goed hoe de binnenstad er uit ziet als op zondag de laatste band de stekker uit het stopcontact getrokken heeft. Dordt ligt dan bezaaid met lege (plastic) glazen en het kost bakken met geld om de stad dan weer enigszins toonbaar op te leveren. Kortom, in overleg mét, of misschien wel beter gezegd… onder enige druk ván, subsidieverstrekker Dordt moest daar iets op gevonden worden. Wat dan? Simpel: bezoekers van het festival betalen voortaan éénmalig 2,50 euro voor een herbruikbaar glas (nou ja, van hard plastic dus) waarop overigens ook nog een geinig logootje van het festival staat. Dat glas moet u bij zich houden om dat her en der weer te kunnen laten bijvullen. En toegegeven, dat heeft wel wat nadelen (je loopt er mee rond en rondjes bier bestelen voor je vrienden is hierdoor wat gecompliceerder), maar die nadelen wegen zeker niet op tegen de voordelen… namelijk veel minder afval en – dat hoop ik althans van harte – een paar extra centjes voor de organisatie die er mede hierdoor, ondanks de teruglopende subsidie, voor kan blijven zorgen dat Big Rivers gratis en boeiend blijft. Ik zeg dan ook: niet zeiken, maar zuipen.

Eén reactie

  1. Prima idee van Bas!
    In Frankrijk doen ze het al jaren bij de diverse festivals en foires.
    Zo’n bekerglas is al een collectors’item geworden zodat ze er bij enkele jaarlijkse evenementen al een jaartal op zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s