Lachen


Mantelzorg-1030x686Een lachworkshop voor mantelzorgers… nee, da’s géén grap, want op donderdagmiddag 29 juni organiseert MEE Mantelzorg in de Prinsemarij een bijeenkomst waarop mantelzorgers, onder leiding van een Zeeuws giechelmeisje, allerlei lachoefeningen gaan doen. Dat is namelijk leuk en bevrijdend en daardoor staan deze zwoegers de volgende ochtend weer fris en fruitig aan bed of sterfbed van hun zieke echtgenoot of moeder. Klink ik nu cynisch? Ik mag het hopen, want dat ben ik ook. Die zweverige lachworkshops zijn namelijk al zo oud als de weg naar Kralingen en werken voor geen meter. Nederlands beroemdste en zelfbenoemde lachprofessor Sutorius zat eind jaren zeventig al onbedaarlijk vals te lachen in de schaarse talkshows die de publieke omroep destijds uitzond. Wat ik me daarvan herinner is de doodswens in de ogen van de presentator (was het nou Duys of Niehe?) die, voor het oog van de natie, verplicht een robbertje live mee moest lachen met de kunstmatige bulderbrul die deze malloot (van oorsprong huisarts) zo ‘spontaan’ inzette. Doet u allemaal even mee? Hihihi… en nu uit volle borst… hahaha… ja, laat het maar komen hoor, lach alles maar even weg. Huhuhu…. hohoho. En, voelt al iets dames en heren?’’
Ik vind het op zich allemaal prima hoor… ik zie mensen graag lachen en lach zelf ook makkelijk, maar in dit kader vind ik zo’n lachworkshop wel een beetje erg goedkoop. Trouwens, tussen mantelzorgers en hun ‘patiënten’ (ik spreek uit ervaring) wordt zo nu en dan ook écht wel gelachen hoor, alleen is dát lachen, al dan niet voortkomend uit pijn en verdriet, wél bevrijdend, want niet kunstmatig opgewekt. ,,Heb je nog veel pijn lieverd? Nee hoor, alleen als ik lach.’’
Sorry, goedbedoelende mensen van Mee Mantelzorg… ik zou graag een potje met jullie mee-lachen, maar Mantelzorgers hebben geen lachworkshops nodig. Wél structurele hulp en het liefst ook wat meer financiële armslag. Dit soort pleister-plak-middagjes zijn louter symptoombestrijding en veranderen helemaal niks aan de wrange werkelijkheid waar té veel mantelzorgers in Nederland dagelijks mee te kampen hebben. Die is namelijk lachwekkend, of beter gezegd… om te janken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s