Gelogen


stop ChemoursTja, hoe nu verder met Chemours? Krijgen we nu wél een excuus van directeur Erik Meijer? Vorige maand weigerde hij nog zijn verontschuldigingen aan te bieden voor het jarenlang ‘legaal’ lozen van GenX want, en ik citeer: ,,Excuses aanbieden doe je als je iets fout hebt gedaan, maar wij hebben ons altijd aan de vergunningen gehouden en de wet dus niet overtreden.Nu blijkt dat de man glashard gelogen heeft, althans als ik milieuminister Schultz moet geloven. Zij maakte maandag bekend dat het chemiebedrijf dit jaar illegale GenX-stoffen in de Merwede heeft geloosd.
Dit dus ná alle commotie in de media en ook ná alle mooie beterschapbeloftes. Het bedrijf verkondigde maandag, na de uitlatingen van de minister, met een reactie te komen, maar een ‘mea culpa’ bleef uit. De reactie die wél kwam (uit de mond van woordvoerder Jeroen Bruining) heeft wél een hoog ‘Wir haben es nicht Gewusst’-gehalte. ,,Chemours heeft niet willens en wetens de vergunningen overtreden die zijn verleend door de provincie en Rijkswaterstaat’’, zo stelt de woordvoerder, die zich verder verbaasd toonde over de uitlatingen van de minister. Het zou, volgens Bruinings namelijk ook kunnen dat die GenX-stoffen vanuit een luchtemissie zijn neergedaald op de grond en als hemelwater in de rivier terecht zijn gekomen. ,,En díe situatie is gewoon vergund door de provincie.’’
Ja hoor, Jeroen heeft kennelijk goed opgelet in het klasje van niks-aan-de-hand-predikant Jack de Vries, u weet wel die voormalige ‘mannetjesmaker’ van het CDA, die vorig jaar door Chemours binnen gehengeld is om het bedrijfsdekbed kreukvrij te houden. Minister Schultz dringt bij de Tweede Kamer aan op harde maatregelen en ik vraag me af: welke dan?
Vooralsnog gebeurt er al ruim een jaar helemaal niks. Ik zeg: gemeente, provincie en Rijk… toon nou eindelijk eens ruggengraat en stel orde op zaken. Maak een eind aan alle onzekerheid en leg de GenX-producerende productielijn van Chemours voorlopig plat in afwachting van ultieme duidelijkheid.

Foto: http://www.sliedrecht24.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s