Kil IV


kil IV

Het ‘point of no return’ zou gepasseerd zijn en daarom is het financieel onverantwoord om de aanleg van het bedrijventerrein Dordtse Kil IV nog terug te draaien. ‘Een ‘nee’, morgen in de Dordtse gemeenteraad betekent een financiële strop van minimaal 40 miljoen euro,’ zo stelt wethouder Jasper Mos. Ik vind dat een aanvechtbare stelling… een politieke truc zelfs, in mijn ogen, waarmee de wethouder een open en eerlijke discussie over dit onderwerp al vooraf  ‘in gijzeling’ neemt. En natuurlijk (ik heb de documenten ook gelezen) begrijp ik dat er al veel voorbereidingskosten in het plan gestoken zijn en dat er ook al grond is aangekocht, waarvan de afschrijvingskosten behoorlijk substantieel zullen zijn, maar zelfs dat alles bij elkaar mag zélfs op dit (late) moment natuurlijk geen belemmering zijn om tot het besluit te komen dat er méér onderzoek nodig is. Het kan dan ook zeker geen kwaad om nog eens goed uit te zoeken wat anno 2017, realistisch gezien, het nut en de noodzaak zijn van nóg een bedrijventerrein op dit eiland. Het zou immers zomaar kunnen dat juist doorgaan met dit plan uiteindelijk een nog veel groter financieel debacle met zich meebrengt. Dát is nou juist wat onderzocht moet worden, want louter het scheppen van ruimte voor een nieuw bedrijfsterrein biedt natuurlijk geen enkele garantie voor de levensvatbaarheid daarvan. Een leeg stuk peperdure grond kost immers ook geld, dus waarom niet nu al bestuderen wat de eventuele alternatieven kunnen zijn en hoe wellicht daarmee nog iets van de al aangerichte financiële schade ondervangen kan worden. Ook het argument dat de ontwikkeling van Dordtse Kil niet los te zien is van de voorgenomen aanpak van de A16 en de N3 is in mijn ogen discutabel. Die aanpassingen waren namelijk tóch al broodnodig en de 22 miljoen subsidie die de gemeente hiervoor al ontvangen heeft worden, ook zonder een Dordtse Kil IV, écht niet meer afgepakt. Ik vind dus dat de gemeenteraad morgen om méér tijd en extra onderzoek moet vragen. Dat ‘point of no return’, waarmee de wethouder nu schermt, is namelijk zeker nog niet gepasseerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s