Bühnemotie


BVD bewerkt2Ik vind het ‘t slechtste idee sinds schietstoelen voor helikopters, Groundhog Day II en ijs met haringsmaak (uitje d’r bij?). Waar ik het over heb? Over die malle motie die zes raadsleden van Beter Voor Dordt, eerder deze week tijdens een raadsvergadering indienden. Zij willen dat de gemeente stopt met subsidie aan (voetbal)verenigingen met teams bestaande uit louter ‘Nederturken.’ Toen ik het nieuwsbericht daarover las, wilde ik het aanvankelijk niet eens geloven. De indieners van die motie hebben de laatste jaren kennelijk weinig zaterdagmiddagjes op voetbalvelden doorgebracht, want hier wordt een ‘probleem’ aangesneden dat al lang niet meer bestaat. Toegegeven, er was ooit een tijd dat er, ja óók op dit eiland, wat ‘Turkse’, ‘Marokkaanse’ en zelfs Molukse voetbalelftallen rondhuppelden die, laat ik het voorzichtig omschrijven, een wat ‘explosief’ karakter hadden. Dat ontaardde wel eens in een schoffelpartijtje, dat kan ik niet ontkennen, maar het is wel een oud verhaal. Het ‘Turksgekleurde’ voetbalteam van Dordrecht speelt bij GSC/ODS (het maakte onlangs een overstap vanuit Emma) en is nou juist precies het tegenovergestelde van wat de BVD-raadsleden in hun motie willen bestrijden. Ja, het betreffende elftal bestaat inderdaad voor het merendeel uit Dordts/Turkse jongemannen die nu eenmaal graag samen voetballen, maar de ploeg sluit verder niemand buiten en draagt louter uit dat Turken héél veel van voetbal houden, dat ook vaak goed kunnen en dat ze supertrots op hun eigen cultuur zijn. Bij die cultuur hoort ook gastvrijheid en, geloof me (ik was een keer hun gast) dat laten ze zien ook. Van dat ‘Turkse team’, toen nog bij Emma, leerde ik vooral dat er op dit eiland héél veel leuke jonge Turkse Dordtenaren wonen die hun ‘roots’ niet willen verloochenen, maar tegelijkertijd ook trots zijn op wat zij in ‘hun’ Nederland bereikt hebben. Oh ja… en zeuren, tegen elkaar en tegen de scheidsrechter, doen ze soms ook… net als álle andere voetballers. Wél in het Nederlands, zo hebben ze afgesproken, want ze ‘strijden’ graag met open vizier.
Nee, deze motie voor de bühne deugt niet en berokkent louter verdeeldheid. Gelukkig heeft ‘ie ‘t ook niet gehaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s