Ivo


IVO1Kent u hem nog, Ivo van Dijk? Misschien zegt de naam ‘Wantijzwemmer’ u meer. Al sinds juli 2013 neemt deze markante Dordtenaar, als eerbetoon aan zijn in 2008 overleden moeder, bijna dagelijks een duik in het Wantij. ,,Nou ja, aanvankelijk deed ik het eigenlijk vooral om mijn verdriet een beetje te kanaliseren,’’ zo vertelde hij deze krant vier jaar geleden.
Ivo is ‘still going strong’ en laat zich, weer of geen weer, maar zelden weerhouden van zijn dagelijkse ‘skinnydip’. Hij is een echte doorzetter en slaat zelden over. Als hij ontbreekt op dat ‘strandje’ nabij het Vissertje (echte Dordtenaren spreken van de Loswal) dan is er sprake van overmacht. Simpel gezegd, als Ivo er niet is dan is hij óf ziek óf dan is het buiten écht te koud.
Ik zie en begroet hem minstens één keer per week bij de Loswal omdat ik Blafmans graag uitlaat op die prachtige Wantijdijk en het hoogtepunt van die wandeling (niet voor mij, maar voor mijn hond) is dan altijd een zwempartijtje in het Wantij. Een paar weken geleden viel me iets op toen ik daar in de vroege avond kwam aanwandelen, namelijk dat de verkeersdrempeltjes aldaar (aangelegd om het autoverkeer tot stapvoets rijden te dwingen) nu wel héél duidelijk zichtbaar zijn… iemand heeft ze namelijk in een fel groengele kleur gespoten heeft. Op dát moment kwam Ivo aanwandelen, die me nét iets te triomfantelijk aankeek. ,,Heb jij dat gedaan?’’ vroeg ik. ,,Hou me ten goede, ik ben er blij mee hoor, want die dingen zijn altijd zo slecht zichtbaar en een paar maanden geleden zag ik een oudere dame er nog vreselijk over struikelen.’’ Ivo kijkt wat mysterieus en zegt: ,,Ja, dat heb ik ook een keer zien gebeuren. Zo is het stukken duidelijker toch? Zelfs de politie is er blij mee.’’
Overigens wil Ivo niet bevestigen dat hij degene is die de drempeltjes met de spuitbus bewerkt heeft. ,,Da’s vast niet toegestaan.’’ lacht hij.
Gisteren zag ik hem het onkruid wieden onder de bankjes bij het water. ,,Mooie vent toch?’’ zei Blafmans. Of dacht ik dat nou hardop?

Foto: @eddyneijs 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s