BVD-val


BVD fightsWe zitten negen maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen en ook al heet ik geen Maurice de Hond, ik vermoed dat Beter voor Dordt afstevent op een electorale scheepsramp. In retrospectief probeer ik de vinger te leggen op de reden van die enorme populariteitsval van deze ‘non-politieke’ partij, waar eigenlijk altijd wel ‘iets’ aan de hand’ is.
Toen BVD in 2010, eigenlijk louter vanwege de belofte om de Zuidpolder onbebouwd te houden, een epische verkiezingswinst boekte (de partij ‘pakte’ 15 van de in totaal 39 zetels) hing er een feestelijke sfeer in de raadszaal. Nóg een cadeautje dan maar? Alsjeblieft, gratis OV voor senioren. Leve oranheblauw! Ook was de tijd van lintjes doorknippen aangebroken en BVD’ers mochten de schaartjes hanteren. Een prachtig nieuw ziekenhuis, een imposante Sportboulevard en een volledig gerenoveerd Dordrechts Museum werden opgeleverd en de schijn ontstond dat Dordt al die nieuwe weelde aan de nieuwkomers te danken had, terwijl het hier toch écht de ‘uitkomsten’ betrof van fundamenten die door eerdere (BVD-loze) colleges gelegd waren. Maar dat deerde niet… BVD kón gewoon niet meer stuk in de stad en hield bij de raadsverlkiezingen van 2014 (één zeteltje verlies) stand en dat was knap want het nemen van regeringsverantwoordelijkheid wordt door de kiezer meestal bestraft. Het altijd weer oplaaiende achterkamertjesgeruzie en het gebrek aan bestuurlijke deskundigheid en onderling vertrouwen (de wethouders moesten ‘van buiten’ gehaald worden en hebben nauwelijks affiniteit met de ‘eigen’ raadsleden) leek Beter voor Dordt lange tijd niet te kunnen deren. ,,Het is de verscheidenheid aan meningen die ons zo sterk maakt,’’ luidde altijd weer de reactie van de nu 67-jarige ‘founding father’ en BVD-uithangbord Piet Sleeking op elk nieuw relletje. ‘Famous last words’ vrees ik, want juist die verdeeldheid en het gebrek interne democratie zou de partij volgens mij straks de kop wel eens kunnen gaan kosten. Nu de post-Piet Sleeking periode aanbreekt zou je kunnen stellen dat Beter voor Dordt misschien wel iets te veel een ‘one man band’ was. Ik had Sleeking een betere erfenis gegund. Toch ‘four more years’ misschien om binnenskamers eens écht orde op zaken te stellen?

2 reacties

 1. Misschien is het Beter voor Dordt dat de beste man de partij opdoekt.
  En wellicht is er ergens in het gerenoveerde museum een mooi plekje over
  om met zijn overgebleven zetel(s) na te genieten van al het moois wat Dordt
  te bieden heeft.
  Houdoe en bedankt zouden ze in Brabant zeggen.
  PS. In de hoffelijke tuin kan dan ook direct het afscheidsfeest gehouden worden.
  Houdt het a.u.b. wel rustig, zodat de aangrenzende bewoners er geen overlast van hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s