Lef


kolff2Héél eerlijk gezegd moest ik diep in mijn geheugen graven toen mij ter ore kwam dat Wouter Kolff de nieuwe burgemeester van Dordrecht wordt. Laat ik het zo zeggen…  ik zag er niet direct een gezicht bij, maar zijn naam deed tóch wel ergens een belletje rinkelen. Een zoektocht op internet én wat belletjes met collega’s in de provincie Utrecht, gaf mijn geheugen het juiste zetje. Ruim drie jaar geleden haalde Kolff de landelijke krantenkolommen omdat hij destijds, voor de derde keer op rij een rechtszaak verloor. Bij die laatste uitspraak draaide het om een gebiedsverbod dat de toen nog zeer jonge burgemeester van Veenendaal (destijds nét 37) had opgelegd aan een gewelddadige inwoner die, in het uitgaansgebied van deze gemeente, een hoop stampij veroorzaakt had. De man ging daartegen ‘in bezwaar’ en de rechter gaf hem gelijk. Kolff moest bakzeil halen, hetgeen hem al twee keer eerder overkwam, toen hij gebiedsverboden wilde opleggen aan een verdachte van kindermisbruik (woonachtig naast zijn slachtoffertje) en een veroordeelde pedoseksueel, die hij liever buiten de gemeentegrenzen wilde houden. Drie keer verloren dus, maar wel moedig geprobeerd en dus een vent met lef, dacht ik nog, toen ik de artikelen hierover nog eens terug las.
De gesprekken met collega’s en oud-collega’s leerden me verder dat Kolff (nu 40) op politiek en bestuurlijk gebied, zeker geen ‘muurbloempje’ is. De man staat in Veenendaal bekend als makkelijk benaderbaar en laagdrempelig, slaapt bijna letterlijk met zijn oor op de telefoon (‘Burgemeester ben je dag en nacht’) en maakt ook nog eens zeer actief gebruik van Twitter. Wat dat betreft zal hij zich in Dordt (waar de dames en heren politici graag via dit medium met elkaar de strijd aangaan) snel thuis voelen. En o ja, beste Irene Koene (VVD-gemeenteraadslid en partijgenoot van Kolff), hij is dol op het Glazen Huis, dus da’s misschien wel weer een poging waard. Uit Kolff’s Twittertijdlijn maak ik ook op dat de man van wielrennen houdt, dus mijn collega Guido Bindels en ik, hebben weer een sprankje hoop op een toekomstige Tourstart in Hollands oudste stad. Ik zeg, welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s