Principes


mywayIn mijn column van gisteren wierp ik de vraag op of het opstappen of weggezonden worden uit een fractie en vervolgens wel je plekje in de raad behouden als zetelroof ‘betiteld’ mag worden. Wettelijk gezien is dat niet het geval, zo legde ik, met de kieswet in de hand uit, want wie ‘verkozen’ is beschikt over een individueel mandaat van de kiezer. Blijven zitten mág dus, al vind ik dat daar moreel gezien soms wel degelijk vraagtekens bij te zetten zijn. Wanneer? Tja, ik vind dat de reden van opstappen een rol van betekenis speelt. Gaat het om écht wezenlijke verschillen van inzicht, dan kan ik begrijpen dat iemand blijft zitten, louter en alleen om een principieel standpunt te kunnen blijven verdedigen. Ook voor ‘zittenblijvers’ die met héél veel voorkeursstemmen hun zetel veroverd hebben, kan ik wat meer begrip opbrengen. Zij voelen soms een persoonlijke verantwoordelijkheid jegens ‘hun’ kiezers.
Wat je in de praktijk echter vaak ziet is dat ‘opstappers’, ja zelfs op gemeentelijk niveau, blijven zitten vanwege de centjes en ook al is een maandelijkse toelage van om en nabij de 1500 euro (in Dordt) geen vetpot, het is maar al te vaak, een reden om zoiets ordinairs als politieke principes dan maar even opzij te schuiven.
Maar nu even ‘man en paard’, ofwel terug naar de drie meest recente BVD-dissidenten: de solo-gang van Donnie Greve is hooguit een laatste trieste stuiptrekking van een op zich goedwillende, maar politiek onhandig manoeuvrerende en vaak ‘onbegrepen’ opportuniste (eerdere vrijages met SP en GroenLinks kwam in het verleden ook al tot een vroegtijdig einde), wier rol in de lokale politiek na maart volgend jaar voorgoed lijkt te zijn uitgespeeld. Dat zij zich nog wat vastklampt aan haar stoeltje begrijp ik nog wel, maar van Groeneweg en Van der Vorm, die eerder al openlijk ‘lonkten’ naar Geert of Thierry, verwacht ik eerlijk gezegd dat ze hun zetels ‘laten’ aan BVD’ers op de reservebank, die zich nog wél bij hun partij thuis voelen. Ze tonen dan aan dat ze over politieke ‘moraal’ beschikken. Maandag geeft het tweetal uitsluitsel.

Eén reactie

  1. Weggezonden worden betekent toch het zelfde als ontslagen worden? En dan blijf je toch niet zitten? Bezetten om dwars te zitten….hoe kinderachtig en het zal bij een mogelijk scharen onder een andere partijvlag toch ook te denken geven!
    En Donnie: ach ja…positief of negatief: aandacht is aandacht ☺

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s