Rondje


BRiversOp Big Rivers kon je dit weekend zo’n beetje alle muzikale ‘stromingen’ tot je laten komen en volgens mij is die steeds verder uitgebouwde ‘verbreding’ van het aanbod een goeie zaak. Het oorspronkelijk uit ‘blues’, ‘bluegrass’ en ‘rockabilly’ voortgekomen evenement heeft vandaag de dag, meer dan ooit, een ‘voor elk wat wils’-programmering’ en trekt als gevolg daarvan dan ook een ‘breder’ publiek. Ik vind dat een mooie ontwikkeling, want daardoor is het evenement in de loop der jaren uitgegroeid  tot een waar volksfeest, met bezoekers van 8 tot 88. En dát zonder ‘karaktermoord’ te plegen, want hoe gemêleerd het aanbod ook geworden is, de sfeer is nog altijd onaangetast, namelijk gemoedelijk, vriendschappelijk en vrolijk.
Toch zijn er ook festivalgangers die de voortschrijdende verscheidenheid in de programmering met lede ogen aan zien. Die ouwe ‘blues-fanaten’ hebben overigens niks te klagen hoor, want ze komen stevig aan hun trekken op de hoek Statenplaats/Tolbrugstraat, waar het aanbod nog het meest doet denken aan de beginjaren van het evenement. Daar kom ik op vrijdagavond, zoals elk jaar, mijn ouwe makker John uit Oldenzaal tegen. Hij is groot, zwaar en ‘heavy’ getatoeëerd en drinkt zijn bier, naar eigen zeggen, ‘het liefst per meter en nóg liever uit een beugelflesje.’ Zijn snor en baard lijken in de verste verte niet op die hipster-baardjes en-snorretjes die vandaag de dag gemeengoed zijn geworden. ,,Een baard mot natuurlijk wel ’n baard blijven en dat geldt óók voor een snor. Als het zakie in m’n bier gaat hangen knipt m’n meissie het wel een beetje bij. Daar heb ik écht niet zo’n peperdure Rotterdamse barbier voor nodig’’, zegt de ouwe Tukker, die uit z’n rugzak twee blikjes Grolsch tevoorschijn tovert. ,,Die had ik nog over van de reis hier naartoe. Straks ga ik wel zo’n speciaal Big Rivers-glas kopen hoor, maar eerst even de voorraad opmaken.’’
Op zondagmiddag kom ik John op exact dezelfde plek tegen. ,,Heb je nog een rondje gemaakt, langs de andere podia?’’ vraag ik hem. John kijkt me verbaasd aan en zegt droogjes. ,,Hoezo rondje? Zijn er ook nog andere podia dan?’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s