Beelden


800px-Johan_de_Witt-TheHague

Moeten er in Dordt méér standbeelden komen en zo ja, van wie dan? Een jaar of vijf geleden wierp ik diezelfde vraag óók al eens op en vanwege de plannen voor een beeld van Willem van Oranje nabij het Statenplein doe ik het vandaag nóg maar eens. Waarom? Omdat ik van beeldenrijke (en dus beeldrijke) steden hou. En misschien ben ik wat ouderwets, maar ik hou nog het meest van, zo mogelijk, goed gelijkende ‘menshoge’ standbeelden in brons. En dan natuurlijk van mensen die hier ooit geleefd hebben of anderszins hun ‘voetafdruk’ in deze stad hebben achtergelaten. Beelden vertellen niet alleen een verhaal, maar verschaffen een stad of dorp ook een zekere allure.
Nu ben ik zeker niet tegen een beeld van Willem de Zwijger in mijn stad, al gaf ik in eerdere column wél aan dat een dergelijk eerbetoon aan de ‘vader des vaderlands’ nou juist op dit eiland misschien een tikkie controversieel is. Willem is immers de opa van Willem II, die de Dordtse burgemeester Jacob de Witt in 1650 gevangen zette in slot Loevestein en hij is de overgrootvader van Willem III, die in 1672 een behoorlijk dubieuze rol speelde met betrekking tot de gruwelijke moord op Jacob’s zonen, Johan en Cornelis de Witt, van wie we, zoals u ongetwijfeld weet, sinds 1918 een prachtig beeld op de Visbrug hebben staan. In datzelfde jaar verrees in Den Haag een indrukwekkend standbeeld van Johan de Witt, dus een mooie grote bronzen ‘Willem’ in Dordt zou, exact een eeuw later, een prachtig finaal ‘zoenoffer’ zijn.
En zo kom ik terug op mijn beginvraag: Wie zou ú in brons, steen of in welk materiaal dan ook, op dit eiland vereeuwigd willen zien? Ik opteer alvast voor schrijver/dichter Kees Buddingh’ en voor Albert Cuyp. Nu zult u wellicht zeggen: die laatste hééft toch al een beeld? Mwoah… die ‘Dordtse Flipje’ opgebouwd uit glanzende metalen bollen op de Vriesestraat vind ik op zich niet lelijk hoor, maar een waardig eerbetoon aan één van Dordrechts grootste schilders is het nou ook weer niet bepaald.

Afbeelding: Standbeeld van Johan de Witt in Den Haag, gemaakt door Fré Jeltsema in 1916.

Eén reactie

  1. Ja van Peter Schoon en het liefst nog bij leven dan kunnen Willy en Max weer eens langs komen om het beeld te onthullen. Lekker gezellig onder (Oranje) vrienden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s