Komkommertijd


komkommertijd,,Zo, is het weer komkommertijd?’’ zegt de ouwe zwerver Gerrit, wijzend op de twee gifgroene komkommers in mijn boodschappenmandje. ,,Dat zijn vast moeilijke tijden voor journalisten’’, voegt hij er plagerig aan toe. Ik knik bevestigend, maar denk het tegenovergestelde. Juist in de komkommertijd hoef je als columnist even niet mee te deinen op ‘het melodietje van de dag’ en ontstaat er wat meer ruimte voor creativiteit. De dames en heren politici zijn immers even op vakantie en vechten vanaf strand of berg hooguit nog wat Twitterfitties uit. Verder wordt er vanwege die aloude ‘bouwvak’ weinig gesloopt, gebouwd of aan de weg gewerkt, zenden de omroepen overwegend ouwe meuk uit en zijn veel abonnees er met hun hoofd (alsmede met de rest van het ‘zonbehoeftige’ lichaam) even niet bij. Vooral in de lokale en regionale media wordt dan vaak gesproken van komkommertijd, een begrip dat overigens afkomstig is uit Engeland en, héél gek, met journalistiek helemaal niets van doen heeft. Ik leefde altijd in de veronderstelling dat het woordje komkommertijd ontstaan is in ‘nieuwsluwe’ weken, waarin kranten en omroepen nog wel eens onevenredig veel aandacht besteedden aan min of meer triviale gebeurtenissen, die in drukkere tijden nauwelijks de nieuwsdrempel haalden. En dus stelde ik me de een of andere trots kijkende Zwijndrechtse tuinder voor, die hartje zomer met een gigantische zelfgekweekte komkommer in zijn armen de voorpagina opsiert. Maar nee hoor… ‘cucumber-time’ is, ja ook in Engeland, gewoon zomertijd en in de zomer worden de komkommers geoogst. In het begin van de achttiende eeuw was dat óók de tijd dat de adel de stad verruilde voor het zomerverblijf. Voor de kleermakers in de stad was er dan even niks te verdienen en dus gingen die vervolgens, zij het noodgedwongen, dan ook maar op vakantie. ‘Taylers Holiday, when they have leave to Play, and Cucumbers are in Season.’
Bij de kassa zie ik Gerrit een sixpack bier en twee flessen goedkope jenever afrekenen. Die avond hoor ik hem, vanuit mijn tuin, weer eens stomdronken schreeuwen tegen een handjevol andere drinkebroers. Op het Vrieseplein doen ze helaas niet aan komkommertijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s