Beelden 2


beeldenfoto

Nog geen drie dagen na mijn oproep in deze krant over wie u in Dordt graag in brons, steen of metaal vereeuwigd zou willen zien, puilt mijn mailbox al aardig uit. Aanleiding tot die column was het ‘gemeentelijk’ voornemen om volgend jaar in Dordrecht een standbeeld van Willem van Oranje neer te zetten. Ik vroeg me vervolgens af: van wie zou ú nou graag een standbeeld in de stad willen ‘oprichten?’ Dat leverde een storm aan suggesties op, al moet ik erbij zeggen dat er ook een heleboel reacties tussen zaten waar ik eerlijk gezegd niet veel mee kan. Zo schreef iemand me dat zijn moeder een standbeeld verdient en dáár, geachte heer Van D., kan en wil ik natuurlijk helemaal niets tegen inbrengen, want uw moeder was vast een geweldige vrouw. Datzelfde geldt, beste Jan van G., ongetwijfeld ook voor uw vader. En, lieve Jannie V., uw veel te jong overleden zus was, getuige uw brief, inderdaad een héél bijzonder mens. Misschien, zo bedenk ik me nu, zouden we een symbolisch beeld in de stad moeten neerzetten, ter nagedachtenis aan ál onze overleden dierbaren.
Maar dá’s weer een heel ander verhaal. In mijn column van afgelopen vrijdag gaf ik een ‘voorzetje’ voor een beeld van Kees Buddingh’ en die voorzet werd massaal door u ingekopt. Een enkeling opteerde verder voor Vincent van Gogh, die hier (in 1877) enkele maanden woonde en voor Rembrandt van Rijn, die hier naar alle waarschijnlijkheid nooit geweest is, maar die in zijn Amsterdamse atelier, halverwege de zeventiende eeuw, wel diverse Dordtse schilders opleidde, onder wie Nicolaes Maes, Arent de Gelder en Ferdinand Bol. Andere suggesties waren: verzetsheld Aart Alblas, schrijfster Top Naeff, de dichters Jan Eijkelboom en Jacques Perk, een reusachtig schaap met een jurkje aan (zoek dat verhaal zelf maar op), Jacob de Witt (oud-burgemeester van Dordrecht en vader van Johan en Cornelis), schrijver en homo-activist Henri Francois (1884-1948) en de enige echte Dordtse Nobelprijswinnaar Nico Bloembergen, een van de grondleggers van de MRI-scan. Bloembergen, al vele tientallen jaren Amerikaans staatsburger, leeft overigens nog. Hij is nu 97 jaar oud.

Afbeelding: Dordtenaren die, volgens de lezers van mijn column, in aanmerking zouden kunnen komen voor een standbeeld in Dordrecht. Van links naar rechts, van onder naar boven: Ferdinand Bol, Arent de Gelder, Jacques Perk, Top Naeff, Jan Eijkelboom, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Nico Bloembergen, Nicolaes Maes, Jacob de Witt, Kees Buddingh’ en Aart Alblas.

2 reacties

  1. Van Gogh en Rembrandt in Dordt een standbeeld geven zou wel heel potsierlijk zijn. Simon de Danser daarentegen. Zei iemand al Willy Batenburg?

  2. Aart Alblas was geen Dordtenaar en heeft ook niets te maken met de oorlog in Dordt, want hij woonde hier maar kort. Waarom moet Sytze Beinema in de vergetelheid raken en worden er allerlei helden naar voren geschoven die met de oorlog in Dordt niets van doen hebben ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s