Hans


richHans is rijk… serieus rijk, want meervoudig miljonair. Tot voor kort wist ik niet eens waaráán hij zijn vermogen te danken heeft, want ook al ken ik hem al sinds mijn jeugdjaren, over dat soort dingen hebben we het simpelweg nooit. ,,Het was gewoon een kwestie van slim inkopen en op het juiste moment verkopen,’’ vertelt hij me achteloos op het terras bij de drie rivieren, terwijl ik hem er niet eens naar vroeg. ,,Het begon met een vakantiehuisje dat ik kon kopen dankzij een erfenisje van nog geen twintigduizend gulden. Ik had de mazzel dat iemand me daar drie maanden later het dubbele voor bood en van die winst kocht ik een woonhuis voor mezelf dat ik, korte tijd later, voor twee keer de aankoopprijs kon verkopen. Ik ben toen zelf naar een huurwoninkje in Sterrenburg verhuisd en van daaruit bleef ik huizen kopen en doorverkopen. Via een kennis kwam ik vervolgens in aanraking met de scheepvaartwereld en zo kocht ik op een gegeven moment scheepsladingen in, die ik ongezien weer doorverhandelde aan de hoogste bieder. Nog weer later ging ik complete schepen kopen en verkopen en voor je het weet zit je zomaar ineens over miljoenen te onderhandelen.’’
Is het fijn om miljonair te zijn?’’ vraag ik Hans bij het afscheid. Ik weet ‘t… niet de meest intelligente vraag, maar het was er uit voor ik erg in had. Hij kijkt me doordringend aan en zegt: ,,Bij mij op de wc hangt een tegeltje met een gedichtje van Toon Hermans. ‘Wat heb je aan al je miljoenen Piet als je pissen moet en je kan het niet?’ staat daarop. En nu heet ik geen Piet en pissen gaat ook nog héél behoorlijk, maar ik ben me zeer bewust van de dingen die er in het leven écht toe doen. Geloof me, vriendschap, liefde, geluk en gezondheid kun je nergens kopen. By the way… ik heb m’n portemonnee niet bij me. Kun jij even voorschieten?’’
Als ik Hans in zijn vette cabrio al zwaaiend zie wegrijden wens ik hem tóch een heel klein, maar venijnig niersteentje toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s