Metro


lightrail.gifAls journalist ontkom je er soms gewoonweg niet aan. Waaraan? Aan kretologie. Wat ik daarmee bedoel? Eh, voorbeeldje: iemand roept iets, want vindt iets heel erg nodig, leuk of wenselijk en vervolgens maak je daar dan keurig melding van. Nee, niet van alles en iedereen die maar wat roept natuurlijk… het betreft hier dan meestal wél een potje kretologie uit de mond van iemand die er ook daadwerkelijk een beetje toe doet. Neem nou die kersverse directeur van de RET, Maurice Unck. Hij heeft grote plannen met het openbaar vervoer in en rond Rotterdam, want na de RandstadRail en de Hoekse Lijn (lightrail-lijntje naar Hoek van Holland) zou, volgens hem, ook tussen Delft en Dordrecht de trein moeten gaan plaatsmaken voor de metro. Hé, wacht even… dát klinkt bekend. Datzelfde riep Unck’s voorganger Pedro Peters begin dit jaar al eens en als ik nóg verder in mijn geheugen graaf werd een soortgelijke wens vorig jaar ook al door GroenLinks in de provincie uitgesproken. Ook weet ik dat er al sinds 2010 concrete plannen in RET-bureaulades liggen om de huidige metrolijn naar Barendrecht ‘ooit eens’ door te trekken via Hoogvliet en Rhoon naar Zwijndrecht. Trouwens, ook in de jaren tachtig was er al sprake van het idee om de metrolijn die tussen Rotterdam en Barendrecht loopt, door te jassen naar Hendrik-Ido-Ambacht en met een beetje goeie wil ‘verleng’ je zo’n wenstraject vervolgens richting Zwijndrecht en Dordt. Voor dat laatste heb je dan natuurlijk wel ruimte op de spoorbrug nodig en de laatste keer dat ik keek lagen daar toch écht nog altijd rails van de NS op, dus zoiets is makkelijker gedroomd dan gedaan. Maar goed, los dáárvan en los ook van de vele miljoenen die een metro- of lightrailverbinding met Dordt gaat kosten is technisch gezien natuurlijk alles mogelijk en tevens begrijp ik best dat de directeur van de RET reizigers liever langs een RET-loketje ziet lopen dan langs dat loketje van dat bedrijf met die gele treintjes. Forenzenvervoer is immers ‘big business.’De hamvraag is natuurlijk of het ook echt nodig is. Ik benieuwd naar úw mening hierover.

3 reacties

  1. Beste meneer Thies.
    Als fan van uw column die ik elke dag lees toch even commentaar op uw column metro. Want die metro die volgens u Barendrecht aan doet die is er helemaal niet! Als oud Barendrechtse met nog familie in Barendrecht en zelf werkzaam in Rotterdam-zuid had ik dat wel prettig gevonden maar helaas ik moet het nog steeds doen met de ns. Plannen schijnen er wel te zijn maar daar hoor je niet zoveel meer over.

    Met vriendelijke groet Karin Molendijk

  2. […] Kees Thies schreef er vorige week al over in AD De Dordtenaar. De directeur van de RET, Maurice Unck, heeft grootse plannen met de Metro-tak van de Rotterdamse vervoerder. Waar eerder al een stuk (NS) spoor werd omgetoverd tot metro met de RandstadRail naar Den Haag, wordt op dit moment het spoor naar Hoek van Holland aangepast tot een metroverbinding. Daarbij houden de plannen niet op! Ook het spoor naar Dordrecht zou moeten veranderen naar een metroverbinding. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s