Metro


lightrail.gifAls journalist ontkom je er soms gewoonweg niet aan. Waaraan? Aan kretologie. Wat ik daarmee bedoel? Eh, voorbeeldje: iemand roept iets, want vindt iets heel erg nodig, leuk of wenselijk en vervolgens maak je daar dan keurig melding van. Nee, niet van alles en iedereen die maar wat roept natuurlijk… het betreft hier dan meestal wél een potje kretologie uit de mond van iemand die er ook daadwerkelijk een beetje toe doet. Neem nou die kersverse directeur van de RET, Maurice Unck. Hij heeft grote plannen met het openbaar vervoer in en rond Rotterdam, want na de RandstadRail en de Hoekse Lijn (lightrail-lijntje naar Hoek van Holland) zou, volgens hem, ook tussen Delft en Dordrecht de trein moeten gaan plaatsmaken voor de metro. Hé, wacht even… dát klinkt bekend. Datzelfde riep Unck’s voorganger Pedro Peters begin dit jaar al eens en als ik nóg verder in mijn geheugen graaf werd een soortgelijke wens vorig jaar ook al door GroenLinks in de provincie uitgesproken. Ook weet ik dat er al sinds 2010 concrete plannen in RET-bureaulades liggen om de huidige metrolijn naar Barendrecht ‘ooit eens’ door te trekken via Hoogvliet en Rhoon naar Zwijndrecht. Trouwens, ook in de jaren tachtig was er al sprake van het idee om de metrolijn die tussen Rotterdam en Barendrecht loopt, door te jassen naar Hendrik-Ido-Ambacht en met een beetje goeie wil ‘verleng’ je zo’n wenstraject vervolgens richting Zwijndrecht en Dordt. Voor dat laatste heb je dan natuurlijk wel ruimte op de spoorbrug nodig en de laatste keer dat ik keek lagen daar toch écht nog altijd rails van de NS op, dus zoiets is makkelijker gedroomd dan gedaan. Maar goed, los dáárvan en los ook van de vele miljoenen die een metro- of lightrailverbinding met Dordt gaat kosten is technisch gezien natuurlijk alles mogelijk en tevens begrijp ik best dat de directeur van de RET reizigers liever langs een RET-loketje ziet lopen dan langs dat loketje van dat bedrijf met die gele treintjes. Forenzenvervoer is immers ‘big business.’De hamvraag is natuurlijk of het ook echt nodig is. Ik benieuwd naar úw mening hierover.

Advertenties