Pasar Malam


Pasar MalamVandaag is de vierde en laatste dag van de jaarlijkse Pasar Malam in Dordrecht en ik hoop voor publiek en standhouders dat het dan niet zo’n natte boel is als op het moment (dinsdagochtend) dat ik deze column schrijf. Aan de andere kant: misschien is het er dan ook even wat minder druk en vind ik eindelijk eens een zitplaatsje bij mijn favoriete kraampje, waar de mini-rijsttafeltjes zo onweerstaanbaar zijn.
De Pasar Malam gaat momenteel een beetje gebukt onder haar eigen succes, want het is er bij vlagen zó overvol dat ik mensen, vanwege die drukte, eerder heb zien vertrekken dan ze van plan waren. De ‘mare’ van die massaliteit zingt ook al een tijdje rond in de stad, met als gevolg dat steeds meer potentiële Pasar-bezoekers al op voorhand besluiten om thuis te blijven. Wie bijvoorbeeld slecht ter been is en afhankelijk van een rollator of scootmobiel, kan zich maar moeilijk een weg vinden door die enorme mensenmassa. En dat is jammer, want de Pasar Malam, waar de mensen zó vriendelijk zijn, waar de kwaliteit van het gebodene zó voortreffelijk is en waar de sfeer zó opperbest is, verdient het niet om wegens drukte gemeden te worden. Het zou dus beter zijn als de Pasar zou uitbreiden, zowel in fysiek opzicht als in tijd. Dat eerste spreekt voor zich (ruimte zat in de Vriesestraat en op het Vrieseplein), dat tweede werkt enige spreiding en dus een ‘verdunning’ van de mensenmassa in de hand.
Je zou dus zeggen, pak er een paar dagen bij, of maak er zelfs een hele Pasar-week van. Maar dát, zo gaf ik ook vorig jaar al aan, is lastig, vanwege de traditionele Dordtse weekmarkt die op vrijdag en zaterdag het Statenplein en de Sarisgang inneemt. De weekmarkt is mij ook lief hoor, maar het moet toch mogelijk zijn om markt en Pasar die twee ‘overlappingsdagen’(nét als in december als de schaatsbaan er staat) te laten delen? Als beide ‘partijen’ een beetje uitwijken richting Achterom, Bagijnhof, Vriesestraat en Statenplaats wordt het zelfs nóg kleurrijker en gezelliger. Kibbeling met satésaus, zeg maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s