Vangnet


eneco_logo-cmyk_hires-large-1365622219Het hing al een tijdje in de lucht, maar toen ik het gisteren zo in mijn krant zag staan schrok ik toch wel even: de gemeente Dordrecht is van plan om (nét als Rotterdam en Den Haag) haar aandelen in Eneco van de hand te doen om met die verkoop een aanzienlijk som geld in de wacht slepen. Hoeveel? Tja, da’s moeilijk te zeggen, want ik heb geen flauw idee wat een aandeeltje Eneco momenteel op de markt doet. Een paar telefoontjes (met mensen die er écht verstand van hebben) leerde me dat de energiereus momenteel tussen de 2,5 en de 2,9 miljard waard is. Nu kom ik bij de Dordtse gemeentelijke stukken geen concrete prognoses tegen, maar ik weet wél dat Lansingerland (een gemeente met 60.000 inwoners hier niet ver vandaan) 3,38 procent van het totale Eneco-aandelenpakket bezit. Deze gemeente geeft zelf aan dat verkoop van de aandelen bijna 100 miljoen in het laatje kan brengen. Dordrecht bezit ongeveer drie keer zoveel aandelen als Lannsingerland (zo’n 9 procent) en dat zou dus betekenen dat ‘we’ hier een opbrengst van bijna 300 miljoen euro tegemoet kunnen zien. Leuk bedragje hoor… je koopt er tegenwoordig een aardige voetballer voor en je kunt er ook heel leuk aan paar ferme gaten in de begroting mee dichtmetselen, maar we hebben het hier natuurlijk wél over een eenmalig bedragje; wát de opbrengst ook mag zijn, je kunt uiteindelijk maar één keer cashen.
Daarbij komt dat je als gemeente vervolgens ook nog eens je jaarlijkse dividend (vele miljoenen per kalenderjaar) kwijt raakt en dát kan grote gevolgen hebben voor de verdere toekomst. Die periodieke opbrengst was tot dusver immers altijd weer een welkom buffertje voor als het even tegen zat en laten we eerlijk zijn… tégen zat het vaak de laatste tijd. Dit BVD-kleurige college heeft de afgelopen jaren, mede als gevolg van een ‘stroeve’ economie en een verschraalde Rijksruif, behoorlijk stevig ‘gesnoept’ uit de gemeentelijke schatkist. De bodem daarvan kon tot dusver steeds bedekt worden met dat Eneco-buffertje. Een toekomstig college moet straks wellicht koorddansen zónder vangnet. Linke soep hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s