Barbaars


sheepVoor de deur van supermarkt Öz-Ka aan de Roemer Visscherstraat in Krispijn staat een bord waarop, vooruit lopend op het naderende Islamitische offerfeest, een koe en wat geiten te koop worden aangeboden. Op de keper beschouwd, zo realiseer ik me, is dat bord helemaal niet zo anders dan die foto’s in keurslagerijen waarin ‘de stier van de maand’ nog levend en wel in de stal naast een trotse slager staat te poseren. ,,Kijk eens wat een mooi beessie… hij heet Bertus IV en wordt volgende maand geslacht. Wilt u alvast een paar lendenbiefstukjes vooruit bestellen?’’
Als kind had ik daar moeite mee en nu, als volwassene, krijg ik nog altijd een wat unheimisch gevoel als ik in een dorpsslagerij zo’n afbeelding zie hangen. Dat heb ik dus ook bij dat bord in Krispijn en misschien vindt u dat reuze kinderachtig en hypocriet van me. Dat begrijp ik nog ook, want ik ben niet eens vegetariër en als volwassen kerel weet ik natuurlijk donders goed waar de spekjes in mijn pasta carbonara vandaan komen. ‘Als alle muren in slachthuizen van glas waren zou bijna niemand nog vlees eten’’, zei ooit Paul McCartney en ik denk dat hij daar een punt heeft.
Ik ben me zeer bewust van de misstanden in de reguliere ‘westerse’ slachthuizen en ik vind dan ook dat we in dit land nog veel vooruitgang kunnen en moeten boeken met betrekking tot het leven en het sterven van ‘onze’ dieren. Een onmiddellijk verbod op ritueel en dus onverdoofd slachten hoort daar ook bij. Ritueel slachten en dus ook dat offerfeest zijn namelijk niets anders dan achterhaalde en barbaarse geloofsrituelen, waarmee onnodig leed wordt berokkend aan weerloze dieren. Ik zeg verbieden dus, net als Zweden, Noorwegen, Denemarken, Polen en Zwitserland dat al eerder deden. Ben ik nu een ‘beknotter’ van godsdienstvrijheid? Tja… het is maar wat je onder godsdienstvrijheid verstaat. Ik ben ook tegen het stenigen van overspeligen, tegen het besnijden (ofwel verminken) van kinderen en tegen het ‘head first’ in ravijnen gooien van homo’s. Ook allemaal ‘rituelen’ die zijn terug te vinden in eeuwen oude geschriften.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s