Klaag-recht


stress‘Over geluidsoverlast moet je niet klagen. Had je maar niet in de binnenstad moeten gaan wonen.’
Als ik een euro had gekregen voor elke keer dat ik die zin om de oortjes geslingerd kreeg, had ik deze column geschreven vanuit mijn buitenhuisje op de Bahama’s. Maar nee, ik zit gewoon op mijn werkkamertje in de binnenstad te schrijven en zeur zo nu en dan, net als een Sterrenburger of een Dubbeldammer, graag over zaken als herrie of jakkerend verkeer. Laat er geen misverstand over bestaan… ik ben ooit bewust in de binnenstad gaan wonen vanwege de aangename kanten die dat met zich meebrengt. Wat die zijn? Tja, da’s voor iedereen anders natuurlijk en zoiets verandert ook met het voortschrijden der jaren. Toen er kinderen kwamen, voelde ik me soms wat schuldig dat ze niet voor de deur op een groen veldje konden voetballen, maar nu ze zo’n beetje volwassen en dankzij hun jeugd in de binnenstad ook behoorlijk ‘streetwise’ zijn, verzekeren ze me dat ze hun kinderjaren in die gezellige binnenstad (poffertjes bij Visser, varen in de Spuihaven, La Venezia en winkels om de hoek) voor geen goud hadden willen missen.
Wat me het meest bevalt aan een leven in de binnenstad is dat je er makkelijk ‘van de bank af’ komt. Zo at ik vorige week, vanwege de pasar malam, overwegend Indisch, zat ik onlangs in het late middaguur in m’n dooie uppie in De Movies te genieten van de film Dunkirk, als het zonnetje schijnt zit ik vaak op een terrasje en ik hoef na een concert of theatervoorstelling niet per se ‘broodjenuchter’ te blijven, want mijn huis ligt altijd op loopafstand. Tegenover die ‘geneugten’ staan ook nadelen: brullende kroegverlaters in de nacht, altijd drukte om je heen (tegenwoordig ook op zondag), relatief veel jengelende junken en dronken droppies op het plein om de hoek en de immer aanwezige ‘streetnoise’ die dat alles met zich meebrengt. Mij hoor je daarover zelden klagen, maar het recht daarop, wil ik me, ja ook als binnenstadsbewoner, nooit en te nimmer laten ontnemen. Je blijft toch Dordtenaar nietwaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s