Traditie


Ben CorinoIk twitterde dat er zo ongeveer 200 belangstellenden waren komen opdagen, maar kennelijk kan ik niet zo goed tellen, want mijn wat ruime schatting werd als snel (zo gaat dat tegenwoordig op de sociale media) meedogenloos gelogenstraft. Later we het er op houden dat het er ruim honderd waren en dat was toch altijd nog veel meer dan ik verwacht had.
Afgelopen zondag trok ik, zo tegen het middaguur, richting de allereerste Dordtse herdenkingsplechtigheid van Johan en Cornelis de Witt op de Visbrug (in Den Haag doen ze het al jaren) en ik deed dat eerlijk gezegd zonder al te hoge verwachtingen en vooral om organisator en bedenker Ben Corino van RTV Dordrecht een hart onder de riem te steken. Ik was dan ook blij verrast dat we daar niet met drie man en een paardenkop stonden, want al vanaf de Visstraat ontwaarde ik diverse collega-journalisten, een heleboel mij, min of meer bekende kenners en liefhebbers van de Dordtse geschiedenis uit alle hoeken van de samenleving en zowaar ook nog een aantal gemeenteraadsleden. Het college schitterde door afwezigheid.
Ik durf te stellen dat er afgelopen zondag in Dordrecht een nieuwe traditie geboren is. Volgend jaar, als het precies een eeuw geleden is dat het beeld van de Dordtse gebroeders op de Visbrug onthuld werd (én 346 jaar geleden dat Dordrechts beroemdste ‘zonen’ in Den Haag gelyncht werden) zal het ongetwijfeld nog een stuk drukker zijn op de Visbrug en ik vermoed dat er dan ook wel een burgemeester of wethouder zijn neus om het hoekje komt steken.
Met twee uitstekende sprekers (historicus Kees Klok en voormalig stadsdichter/theatermaker Marieke van Leeuwen) en wat bosjes bloemen na afloop was het zondag allemaal nog wat sobertjes, maar voor een eerste keer toch al heel waardig. Volgend jaar misschien een muziekkorps erbij en twee hele grote kransen? Ja natuurlijk. Daar mag de gemeente, wat mij betreft, best wel wat centjes aan bijdragen. Waarom? Een jaarlijkse herdenking, zo vind ik, is goed voor de city-marketing en goed voor het collectieve geheugen. Een beetje meer lokale trots kan sowieso ook geen kwaad.

Afbeelding: Bedenker en organisator van de eerste Dordtse De Witt-herdenking Ben Corino bij het beeld van de gebroeders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s