Dagje(s) Dordt


dagtoerismeEen dagje Dordt is populairder dan ooit te voren, zo meldt Dordrecht Marketing en die constatering komt overeen met mijn persoonlijke waarneming. Ik zie de laatste jaren steeds meer toeristen door mijn stadje schuifelen en ik hoor ook waar ze vandaan komen, want regelmatig word ik aangesproken in het Vlaams of Duits. ,,Verzeihung, können Si mir sagen wo ich das Museum Hof von Niederlanden finden kann?’’
Ik loop dagelijks door de binnenstad… meestal met Blafmans, dus veel toeristen constateren dan terecht: hé, die heeft een hond bij zich, dus het zal wel een eh… ‘lokaaltje’ zijn. Gisteren vroeg een groep Schotten me naar een authentiek ‘Dutch’ bruin café (ik heb ze naar Visser gestuurd) en nog geen uur later liepen drie jeugdige Italianen als makke schaapjes achter me aan omdat ze op zoek waren naar een coffeeshop en nee,ze waren niet aan een espressootje toe.
Sinds die prachtige Koningsdag, die deze stad op televisie zo deed schitteren, trekt Dordt jaarlijks meer en meer dagtoeristen. Die komen overwegend uit Nederland, België en de Duitse grensstreek, want wie verder weg woont zal immers méér dan een dagje moeten uittrekken voor een bezoek aan deze zo fotogenieke stad. Toch zie ik de laatste tijd ook steeds meer Spanjaarden, Italianen, Britten en zelfs Japanners rondscharrelen en wat blijkt – je raakt nog wel eens in gesprek – ook dát zijn overwegend dagjesmensen, met dát verschil dat hun uitvalsbasis vaak een Rotterdams, Amsterdams of Utrechts hotel is. Hoewel, een groeiend aantal toeristen ontdekt vandaag de dag ook Dordrecht zelf als overnachtingsplek en uitvalsbasis. Begrijpelijk, want deze stad telt de laatste tijd meer en meer uitstekende ‘B&B’s’ op verrassende en uiterst charmante plekjes.
,,We stay in Dordrecht for the week… yesterday we went to Amsterdam and Rijksmuseum, this afternoon we go to Kinderdijk en tomorrow we will visit eh… the flowerfields,’’ zo vertelde een meisje uit Madrid me afgelopen lente in vloeiend steenkolenengels. Klaarblijkelijk maken we vandaag de dag serieus deel uit van zo’n ‘totaalweekje’ in toeristenland Nederland. VVV en Dordrecht Marketing doen hun werk kennelijk goed. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

FOTO: RINIE BOON

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s