Eilanden


TerschellingIk heb weer veel zin in een nieuw seizoen columns schrijven. Twee weken Terschelling, zo weet ik uit ervaring, geeft een mens (en dus ook een Dordtse columnist) nieuwe energie en inspiratie. Het waren heerlijke weken met ruim zicht op zee, die steevast werden afgesloten met een ondergaande zon en prettige plannetjes voor na afloop. En verder? Tja, niet veel eigenlijk, want dáár kent niemand Blafmans en hoorde ik nooit die ene zin die ik op mijn eigen eiland bijna dagelijks om de oortjes geslingerd krijg. ,,Weet je wáár je nou eens een stukkie over moet schrijven?’’
Niks mis mee hoor… ik ben altijd reuze blij met serieus meedenkende plaatsgenoten, maar het was óók wel lekker om het verstand even een wijle ‘op nul’ te kunnen parkeren.
Die ene Dordtenaar die ik tegen kwam woont alweer zó lang op Terschelling dat hij zich hooguit nog de Grote Kerk (,,Die staat scheef toch?’’) en een terrasloos Schefferplein kan herinneren. ,,Die bruine kroeg die zich voordeed als poffertjessalon… bestaat die eigenlijk nog?’’
Een andere keer dat Dordt ter sprake kwam was, toen ik na afloop van een optreden van zanger Hessel (in de Groene Weide) in gesprek raakte met een Terschellingse muzikant. Hij had mijn in Houston (Texas) geboren plaatsgenoot, singer/songwriter David Rodriguez nog gekend. ,,Die heeft hier ooit een tijdje gewoond, maar tegenwoordig zit ‘ie in Dordt toch? Hoe is het met hem?’’ Ik vertelde hem dat David, zo’n twee jaar geleden op 63-jarige leeftijd in zijn slaap overleden is en daar was hij danig van ontsteld. ,,Ik heb nog met hem gespeeld. Het was echt een hele lieve man.’’ Met bier en juttersbitter hebben we hem respectvol herdacht. ,,Cheers David.’’
Wist u trouwens dat veel Terschellingers hun huwelijksbeloftes de afgelopen tientallen jaren hebben afgelegd ten overstaan van een van oorsprong Dordtse trouwambtenaar, die ooit telefoniste was in ‘ons’ ouwe postkantoor? De liefde dreef haar in de jaren zestig die kant op en ze is er nooit meer weggegaan.
Nee, het is me wederom niet gelukt, want Dordt was, zelfs op dat andere eiland, nooit helemáál uit mijn gedachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s