Teerlink-streek


teerlink2Ik schreef er de afgelopen jaren al vaker over… over dat goocheltrucje van projectontwikkelaars A. van Pelt, die in gemeentelijke wandelgangen al sinds jaar en dag over de tong gaat als Rupsje Nooitgenoeg. Het is een trucje dat door pa van Pelt, maar inmiddels toch ook wel door zoonlief, tot in de perfectie beheerst wordt. Hoe het precies werkt beschreef ik al eerder, maar ik leg hem graag nog een keer uit: je koopt een oud pand (meestal voor een laag prijsje) en vervolgens doe je een hele tijd gewoon helemaal niets. Nu is het namelijk zaak om te wachten. Hoe lang? Tja, dát luistert nauw. Het pand in kwestie – u had natuurlijk al lang door dat ik het hier over het Teerlink-gebouwtje op de kop van de Kalkhaven heb – moet eigenlijk nog nét niet omvallen met als gevolg dat ze bij de gemeente behoorlijk zenuwachtig worden. Ook de inwoners, die hun stad nu eenmaal niet graag zien verkrotten, worden op een gegeven moment kriegel en dá’s natuurlijk alleen maar gunstig voor de projectontwikkelaar, want  irritatie van haar inwoners (lees kiezers), maakt zo’n (gekozen) gemeentebestuur nóg nerveuzer.
Op dát moment moet je keihard toeslaan als projectontwikkelaar, want dán kun je eisen gaan stellen. Wat voor eisen? Nou, bijvoorbeeld dat je aankoop van de monumentenlijst gehaald wordt, zodat je er, ongehinderd door allerlei moeilijke voorwaarden, lekker vrijblijvend mee kan gaan lopen rotzooien. Zo’n monumentenstatus is maar hinderlijk, bijvoorbeeld als je hele grote ramen wilt aanbrengen of als je van je aankoop een soort torenflat wilt maken.
Meters maken, noemen ze dat in projectontwikkelaarsland… hoe meer (vierkante) meters, hoe hoger de uiteindelijke opbrengst aan huur, zeg maar.
En mochten de onderhandelingen met de gemeente onverhoopt mislopen? Ook niks aan het handje. Uiteindelijk stort zo’n pandje vanzelf wel een keertje in en houden Rupsje Nooitgenoeg & zoon een prachtige locatie over waar ze kunnen neerzetten wat ze willen. De gaten in het dak van het Teerlink-gebouwtje zijn inmiddels dermate groot dat één novemberstormpje voor de heren al heerlijk lucratief kan uitpakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s