Even zeiken…


MannekenPisAls het om vakantiebestemmingen gaat heb ik twee grote liefdes: de een heet Waddengebied (álle eilanden, zelfs de Deense) en de andere heet Groot-Brittannië. Misschien een gekke zin om een column over openbare toiletten mee te beginnen, dus verklaar ik mezelf snel nader. Hoe vaak is het mij al niet overkomen dat ik, per auto in Engeland, Schotland of Denemarken een stadje of dorpje bezocht en dat ik bij aankomst ernstig moest plassen? Nog altijd kan ik me op bijna kinderachtige wijze verheugen, op een heerlijke verkenningstocht te voet in een monumentrijk Brits of Deens plaatsje. Maar éérst… tja, eerst dat verlossende plasje natuurlijk, want zo’n autoritje duurt soms lang en je wilt je middagje stadje-struinen nu eenmaal graag met een lege blaas aanvangen. Om dan meteen een kroeg of winkel binnen te vallen is ook weer zoiets, dus het liefst bezoek je dan een openbaar toilet. En laat zoiets nou nooit een zoektocht zijn in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, want altijd is daar wel een (helder aangeduid) openbaar toilet nabij de parkeerplaats of in het stads- of dorpshart te vinden. In Nederland en al zeker in Dordrecht is dat precies waar het aan ontbreekt. Gevolg: mannen vinden wel een plekkie (hoekjes en gaatjes zat in een ouwe stad) hetgeen nogal smerig is en vrouwen moeten het maar helemáál zelf uitzoeken. Dat kán toch gewoon niet meer, anno 2017 in een naar toeristen lonkende stad als Dordrecht? Er moeten echt een of twee openbare toiletten in de binnenstad komen en deze gemeente, die overigens óók nog eens behoorlijk aan het vergrijzen is, dient daar gewoonweg voor te zorgen. Ik vind het bedroevend dat daarover in de raad al zó lang, ‘excusez le mot’ gezeikt moet worden.
En dan nóg wat: de Plus op het Vogelplein, gaf vorige week een vrouw in hoge nood geen toegang tot haar toilet. Na vergeefs soebatten heeft ze haar volle mandje laten staan om razendsnel huiswaarts te keren. Een dure weigering als je het mij vraagt, want zij doet haar boodschappen de komende tijd ongetwijfeld elders. Een minnetje voor de Plus dus.

Eén reactie

  1. Meneer Thies,

    Zou het misschien leuk zijn om samen de gemeente Dordrecht te benaderen?

    Zoals in onderstaand filmpje te zien hebben wij prachtige oplossingen omtrent zelfreinigende toiletsystemen voor in de openbare ruimte!

    Ik hoor graag van u!

    Team Sanitronics

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s