Zondag


Sorry-gesloten-poelier-willie-kappertHet onderwerp kwam vorige week maar liefst twee keer langs in mijn krant… één keer vanwege een café en vervolgens vanwege een compleet winkelcentrum. Waar ik het over heb? Over zondagsopening, of misschien beter gezegd, over dichte deuren op zondag.
Centre Ville op de Visbrug is een fijn café, waar ik graag kom, vanwege het prima bedienend personeel (en het zonnetje op het terras) en ik zal u eerlijk bekennen dat ik het soms best jammer vind dat ze daar op gezellige zondagen, vooral tijdens feestelijke evenementen, de deuren gesloten houden. Dat mág ik vinden natuurlijk maar ik heb ook respect voor de beslissing van de uitbater die, uit respect voor zijn gelovige echtgenote, besloten heeft om op zondag niet open te gaan. Ik respecteer zijn respect zeg maar en vind het verder dan ook totaal geen discussiepunt. Het is nou óók weer niet zo dat de halve stad op zijn gat ligt omdat Centre Ville op zondag niet open is… gewoon een gevalletje ‘jammer maar helaas’ zeg maar.
Hou me ten goede, ik was en ben nog altijd een voorstander van de koopzondag, maar de wens van velen om op die dag te kunnen winkelen en ‘borrelen’ mag natuurlijk nooit leiden tot dwang richting ondernemers die, om welke reden dan ook, een andere keuze maken. De eigenaar van winkelcentrum Sterrenburg bijvoorbeeld wil winkeliers die hun deuren op zondag liever gesloten houden met geldboetes dwingen om tóch open te gaan. Sinds september vorig jaar is de laatste zondag van de maand hier een koopzondag, maar niet alle winkeluitbaters zijn daar blij mee. Er zijn winkeliers die op zondag, vanwege hun geloofsovertuiging niet willen werken en ook zijn er neringhouders die het vanuit zakelijk oogpunt niet zien zitten, omdat ze op zo’n dag nu eenmaal meer geld uitgeven aan personeel dan dat ze omzet draaien. Eigenaar Wereldhave van het winkelcentrum wil deze ‘weigerwinkeliers’ nu dwangsommen gaan opleggen, maar volgens mij is dat juridisch kansloos zo lang er met die betreffende winkeliers geen contractuele afspraken (vooraf) over zondagsopenstelling gemaakt zijn. Mijn advies: maak er nou niet zo’n punt van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s