Visie-loos


panden

Eindelijk heeft de gemeente nu de kans om beslag te leggen op drie verkrottende panden op het middengedeelte van de Voorstraat. Dat hád natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat de gemeente hier juridisch gezien aan handen en voeten gebonden was. Pas toen de eigenaren niet reageerden op de, door de gemeente opgelegde dwangsommen, ontstond de mogelijkheid om tot onteigening over te gaan.
Feit blijft natuurlijk dat die eigenaren natuurlijk al veel eerder ‘aangeschreven’ hadden kunnen en moeten worden. De gemeente werd hier pas laat wakker, zeg maar.
De grote vraag is: wat nu te doen met die voormalige winkelpanden? Natuurlijk zou de gemeente ze zelf kunnen gaan exploiteren (iemand suggereerde er deels een openbaar toilet van te maken), maar je kunt ook startende ondernemers hier de kans bieden om, tegen een aanvankelijk schappelijke huurprijs, iets origineels te beginnen. Wat dan precies? Tja, dat weet ik ook niet precies. Ik denk dat de binnenstad het meest gebaat is bij unieke winkels, die niet aan de grote winkelketens verbonden zijn. Maar, zo realiseer ik me, dá’s makkelijk praten, want die winkelketens zorgen natuurlijk wél voor enige stabiliteit, al hebben ze dan als ‘keerzijde’ dat veel binnensteden in dit land in de loop der tijden wel erg op elkaar zijn gaan lijken.
Hoe het ook zij, ik denk dat de gemeente Dordt op het gebied van ‘winkelbeheer’ best een wat dikkere vinger in de pap zou mogen hebben. Dit enerzijds om tegen te gaan dat projectontwikkelaars hun huren te hoog opdrijven (en daarmee in feite dood en verderf zaaien in winkelgebieden) en anderzijds om te voorkomen dat er een wildgroei ontstaat aan kapsalonnetjes, nagelstudiootjes en duistere telefoonwinkeltjes. Wat dat betreft zou het gemeentebestuur eens in gesprek moeten gaan met Den Bosch: door langdurig leegstaande winkels op te kopen voert deze gemeente al jaren een pro-actief beleid met als doel winkelgebieden in de binnenstad ‘op niveau’ te houden. Dordt is op dit vlak veel te lang alleen maar ‘reactief’ geweest. Of erger nog… gewoon passief als gevolg van een ernstig gebrek aan visie.

Afbeelding: de panden op de Voorstraat, waar de gemeente inmiddels een ‘graffiti-wandje’ omheen heeft laten zetten.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s