Lappendeken


vd

‘Laten we het centrum nou vooral in het midden houden.’ Het is een rare zin die al een tijdje door mijn hoofd spookt. Iemand schreef me dit als een reactie op een aantal van mijn recente columns. Daarin gaf ik aan dat het gemeentelijk ‘oogsten’ op het gebied van horeca, toerisme, cultuur en winkelen nog te veel op toevalligheden berust en dat er eigenlijk nauwelijks iets van een ‘totaalgedachte’ achter zit. Dat leverde zóveel reacties op dat ik er wel op terug móet komen.
In de drie decennia dat ik in de Dordtse binnenstad woon heb ik veel zien veranderen, zowel in positieve als in negatieve zin. Het is maar waar je van uit gaat natuurlijk. De jaren vijftig en de jaren zestig heb ik in de binnenstad niet bewust meegemaakt en ook in de ‘early seventies’ was ik nog te jong om mezelf een realistisch beeld van het stadshart te kunnen vormen. Wat ik me wél herinner is dat het hier, eind jaren zeventig/beginjaren tachtig een wat dooie boel was… een paar aardige kroegen, nauwelijks terrassen en zeker geen ‘binding’ met het water. Dat veranderde zo’n beetje tegen de eeuwwisseling. Pas toen begon deze stad eindelijk een beetje stad te worden. De afgelopen jaren echter, dat zal niemand ontgaan zijn, is juist het stadscentrum haar centrumfunctie meer en meer aan het verliezen. Voorbeelden? Energiehuis en Kinepolis liggen buiten de binnenstad, waar we ook Villa Augustus en de ‘wijk in wording’ Stadswerven vinden. Ook komt er langzaamaan wat leven in de Spuiboulevard (Dok Bar & Bites), de Stationsweg (Kopenhagen) en de Johan de Wittstraat (Post). Daar is op zich allemaal niks mis mee, maar intussen bloedt het middendeel van de Voorstraat dood, staat er al tè lang een groot leeg gebouw (V&D) op het Scheffersplein, schreeuwen Bagijnhof, Sarisgang en Statenplein heel hard Meppel en is het historische havengebied vooral een mooi maar bloedeloos openluchtmuseum. De toeristenstad, winkelstad en cultuurstad Dordt anno 2017 is een malle lappendeken met hier en daar pijnlijke stiksels en veel gaten in het midden. Ik mis lijn, visie en bewust beleid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s