Piet


PietxPiet is al dertig jaar Piet, maar dit jaar even niet. ,,Ik ben er hélemaal klaar mee’’, verzucht de onderwijzer, als hij naast me plaats neemt in het café met de duizend bieren. Hij bestelt koffie en brandt los ,,Dit jaar sla ik over en misschien kap ik er zelfs wel voorgoed mee. Het ligt allemaal zó gevoelig tegenwoordig. In al die jaren dat ik Piet speelde heb ik nooit zo stil gestaan bij de kleur van dat karakter… dat zwart had voor mij niks met ras of herkomst te maken en al zeker niks met slavernij. Maar goed, ik begrijp best dat er mensen zijn die daar wat moeite mee hebben en dus heb ik er twee jaar geleden ook geen enkel punt van gemaakt toen we ineens als roetveegpiet moesten aantreden. Dat was gewoon een kwestie van wat slordiger schminken en verder bleef alles bij ‘t oude. Vorig jaar stelde iemand bij ons op school voor om alle Pieten een ander kleurtje te geven. Vond ik óók prima hoor, het zal de kinderen volgens mij worst wezen welk kleurtje Piet heeft. Maar gisteren kreeg ik écht okselvlekken toen een van mijn collega’s… ze komt nét kijken… met het idee kwam aanzetten om alle Pieten groen te maken. We zouden dan ook iets milieubewusterigs moeten uitdragen, onder het motto… red de planeet en pas op wat je eet of zoiets. De hele avond gingen ze verder lopen zemelen over tomaatjes en worteltjes uitdelen in plaats van snoep, maar dát ging me écht te ver en toen heb ik voor de eer bedankt. Weet je wat het is? Het zijn de volwassenen die zich als kleuters gedragen in die hele malle pietendiscussie. De een gaat op zijn strepen staan omdat ‘ie bang is voor verandering en de ander drijft weer door de andere kant op. Alle lol is er gewoon af.’’
,,Wilt u melk in uw koffie?’’ vraagt het meisje dat de bestelling komt brengen. Piet kijkt haar iets te lang aan en zegt. ,,Nee joh, doe maar zwart. Of mag dat tegenwoordig ook al niet meer?’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s