In de war


Grote KerkNa 500 jaar reformatie zijn we zo af en toe nog altijd een beetje in de war in Statenbijbelstad Dordt en omliggende bijbelgordel.
We steggelen wat over koopzondagen, er bromt een politicus iets over de ‘verderfelijke’ reclame-uitingen van een overspel-verheerlijkende datingsite, in de polder wordt op sommige plekken principieel niet geprikt tegen pokken of polio, een dominante dominee noemt Halloween ‘een duivels feest’ en een mallotig Leids rappertje wordt geweerd op een dorpsfeest omdat hij op al te stoere toon declameert ‘een kind van de duivel’ te zijn.
Ik ben er aan gewend om als journalist te moeten manoeuvreren in een stad en een regio waar dit soort gevoeligheden, ja zelfs anno 2017, nog altijd volop spelen. Het dagblad De Dordtenaar, voorloper van de AD-editie die u nu leest, is van oorsprong een christelijke krant.
Mijn eerste journalistieke ‘levenslesje’ kreeg ik daar begin jaren 80, toen ik als jeugdig verslaggever het woordje ‘rotweer’ gebruikte in een artikeltje over een wat regenachtige week. In de dagen daarop bleef het regenen, maar dan vooral klachten van lezers, want ‘klagen over het weer is klagen over de Heer’ en dus moest ondergetekende op het matje komen bij de hoofdredacteur die weliswaar zélf niet christelijk maar toch ook weer niet achterlijk was. ,,Als jij onze abonnees wilt wegjagen moet je vooral lekker zo door gaan”, aldus de goede man, die mij vervolgens veroordeelde tot een hele week bingoberichten tikken.
Inmiddels is er veel veranderd in hartje Dordt. De winkels zijn hier bijvoorbeeld al weer jaren achtereen elke zondagmiddag open, iets wat in het begin van mijn journalistieke loopbaan toch écht ondenkbaar was. Alleen slaan we nu weer een beetje door naar de andere kant, want op 24 december (da’s nou nét een zondag) mogen de winkels in Dordt nu kennelijk zelfs al in de ochtenduren hun deuren openen.
Mij best hoor… ik zit er niet mee, al lijkt het me wel wat overdreven. Wie gaan er op de zondagochtend vóór Kerst in hemelsnaam nou nog lopen shoppen? Drie bebaarde wijze heren in lange gewaden hooguit… op zoek naar goud, wierook en mirre.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s