Colporteurs


colporteursIk geef het toe, ik ben wat hypocriet als het om straatcolportage gaat en consequent ben ik al helemaal niet. Als krantenman heb ik bijvoorbeeld een zwak voor mensen die dagbladabonnementen verkopen, want in die branche verdien ik nu eenmaal mijn boterham en dus vind ik, namens de stichting ‘Thies moet ook eten’, dat méér mensen een krant moeten lezen. Verder hangt mijn manier van reageren ernstig af van mijn humeur, mijn eventuele haast of het gebrek daaraan en de benaderingswijze van de colporteur in kwestie. Laat ik het zo zeggen: voor het saaie ‘mijnheer, mag ik u iets vragen?’ stop ik al lang niet meer, maar voor een grap of een lief woordje wil ik nog wel eens zwichten. Ik zei al dat ik hypocriet was, want afgelopen zaterdag kreeg ik van een leuk glimlachende jongedame (werkzaam voor een dierenwelzijnsorganisatie) toch maar mooi een complimentje over mijn Blafmans: ‘Wat een prachtige hond meneer… het is duidelijk te zien dat u goed voor ‘m zorgt. U houdt vast veel van dieren. Trouwens, wat heeft u leuke laarzen aan.’ Tja, loop dan maar eens ‘ijzerenheinig’ door.
Hoe dan ook, de ene dag loop ik wat chagrijnig over de Sarisgang te slalommen, maar nét zo makkelijk ga ik op zonnige dagen zomaar ineens het gesprek aan. Het is dan natuurlijk wél de kunst om er niet altijd in te trappen, want geloof me, mocht u op de Sarisgang zomaar ineens besluiten om lid te worden van de een of andere goeie-doelen-club (energiebedrijven kunnen het sowieso schudden), weet dan wel dat de eerste paar tientjes die u betaalt naar die charmante straatverkoper gaan en niet naar verwaarloosde poesjes of waterpompen in de Sahel. Daar mag u natuurlijk van vinden wat u wilt: u kunt daar principieel moeite mee hebben, maar u kunt ook denken… zonder die colporteurs slepen die hulporganisaties misschien nauwelijks centen binnen, dus wat is er mis met een beetje provisie?
Nee, ik ben dus niet tegen straatcolporteurs in het algemeen, maar een beetje minder en zéker niet allemaal op de Sarisgang zou ik toch van harte toejuichen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s