Dordts Woord 2017


nieuwewoordenOver enkele weken alweer mag ik, samen met een aantal collega-journalisten, bepalen wát het Dordtse woord van 2017 is. Voordat we die knoop doorhakken wil ik u graag de kans geven om, op de valreep, nog een bijdrage te leveren aan de inmiddels al zeer behoorlijke oogst van opvallende (nieuwe) woorden die in het jaar 2017 het medialandschap wisten binnen te dringen.
Wellicht herinnert u zich nog het begrip weesfiets (in 2011 herhaaldelijk gehanteerd in gemeentelijke persberichten) waarin melding gemaakt werd van fietsen – meestal rond het station – waarvan eigenlijk niemand nog weet wie de eigenaar is. Of misschien heeft u swaffeltherapeut onthouden, een woord dat in 2013 veelvuldig te lezen was in rechtbankverslagen aangaande een Dordtse fysiotherapeut die, laten we zeggen, niet louter zijn handen gebruikte aan de massagetafel. In 2015 won het woord pantoffelritje na een artikel in dit dagblad over een bedrijf dat ouderen met een elektrisch busje naar het ziekenhuis of het winkelcentrum vervoerde. Ik kan er nog wel een paar noemen hoor, maar wat zich het meest nadrukkelijk in het Dordtse publieke geheugen wist te nestelen was ‘Schapetrots’ in 2014. Een woord dat zomaar ineens opdook na de promotie van FC Dordrecht naar de hoogste nationale voetbalafdeling. Sinds die tijd komt het begrip herhaaldelijk terug als er weer eens een schapekop ergens apetrots op is: Dordtse sporters gebruikten het na een mooie prestatie, maar ook bestuurders, bijvoorbeeld met betrekking tot de prachtige tentoonstelling Willem II, Kunstkoning in het Dordrechts Museum. Twee kanshebbers van dit jaar wil ik u niet onthouden. Het zijn zwanenwachter (dierenliefhebbers vormden tijdens de Danceparade een beschermend cordon rondom broedende zwanen op de Spuiboulevard) en bruggetjesleed vanwege het feit dat er het afgelopen jaar diverse Dordtse bruggen en bruggetjes met storingen te kampen hadden. Ik ben benieuwd naar úw bijdrage. Hou er rekening mee dat het woord wél in een Dordtse context verschenen moet zijn in de media (of op de sociale media), dat het ook daadwerkelijk één woord betreft (geen woordcombinatie dus) en dat het in 2017 ‘geboren’ moet zijn.
Het mailadres van de strenge juryvoorzitter staat hieronder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s