Spuiboulevard


spuiboulevard_2

Hoe ziet uw gedroomde Spuiboulevard van de toekomst er uit? Het is de bedoeling, of beter gezegd, de wens van de gemeente dat Dordtenaren hierover komend jaar hun mening geven in het zogeheten ‘stadsberaad.’ Da’s op zich een goeie zaak natuurlijk, want meepraten en meedenken is altijd mooi en nóg mooier is het natuurlijk als er dan ook nog daadwerkelijk naar de inbreng van de burgers geluisterd wordt. Persoonlijk vind ik het dan wél weer jammer dat ‘wij’ (Dordtenaren dus) straks slechts kunnen kiezen uit drie voorgekauwde varianten; beter zou het zijn als die pas tot stand komen ná de inbreng van betrokken bewoners.
De Dordtse beeldend kunstenaar en ontwerper Theun Okkerse nam alvast een voorschot op de discussie en stuurde een uitgebreide brief, met daarin zijn persoonlijke visie op de toekomstige Spuiboulevard, naar de gemeente. Okkerse wil de Spuiboulevard geheel en al afsluiten voor auto’s en (net als in vroeger jaren) mooie laagbouw laten verrijzen op de plek waar zich nu nog het Stadskantoor en diverse andere kantoren bevinden. Het is namelijk de bedoeling dat het Stadskantoor (vermoedelijk samen met de bibliotheek) verhuist naar de plek van het voormalige Belastingkantoor.
Voor hoogbouw en nieuwe kantoren is, volgens Okkerse, geen plaats op de nieuwe, of beter gezegd, ‘verwijderde’ Spuiboulevard van de toekomst… wél voor levendige woonwijkjes en een soort, door huizen ‘ombouwde’ stadsgracht nieuwe stijl. Dit als een soort ‘prelude’ op de historische havens in de binnenstad… beetje naar voorbeeld van Amsterdam, volgens mij.
De parkeergarages blijven, in het plan van Okkerse, wel degelijk bereikbaar: garage Spuihaven via de Achterhakkers en garage Veemarkt via de Stationsweg.
Het artikel dat hierover gisteren in mijn krant verscheen leverde de kunstenaar, via de sociale media veel negatieve en ongenuanceerde reacties op en dat vind ik onterecht. De ideeën van Okkerse aangaande de nieuwe invulling van de Spuiboulevard snijden namelijk wel degelijk hout. Trouwens, hij roept inwoners van Dordrecht op om óók met ideeën te komen. Wat meer meedenken (en dus óók je nek uitsteken) in plaats van lekker makkelijk afkatten met het toetsenbord op schoot zou de ‘azijnzeikreaguuders’ sieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s