Niet ‘sjiek’


Piet en Wouter‘Wouter Kolff kraamt staatsrechtelijke onzin uit’, brult een senator over het opiniestuk dat de Dordtse burgemeester eerder deze week in NRC Handselsblad liet plaatsen. Geloof me, die ‘open brief’, want dát is het eigenlijk, heb ik drie keer gelezen en er stond geen letter ‘staatsrechtelijke onzin’ in. Kolff uit slechts zijn zorgen over een op handen zijnde wijziging van de Grondwet die het mogelijk maakt burgemeesters in de toekomst rechtstreeks te laten kiezen door de bevolking of de gemeenteraad. Da’s een interessante discussie die ik graag een andere keer met u voer. Het gaat mij nu even over die vermeende ‘staatsrechtelijke onzin’ én over de vraag of een burgemeester, die toch vooral neutraliteit moet uitstralen, zich met politieke discussies mag inlaten?
First things first… die ‘beschuldiging’ dat de Dordtse burgemeester ‘staatsrechtelijke onzin’ uitkraamt komt uit de mond van het eerste Kamerlid Hans Engels. Die zit daar namens D66 en van die partij is bekend dat het voorstander is van een gekozen burgemeester. Dat mag natuurlijk, al vind ik het niet ‘sjiek’ (en dan druk ik me nog netjes uit) om een brief van iemand die een keurig pleidooi daartégen houdt, zonder verdere argumentatie af te doen als staatsrechtelijke onzin. Engels is met zijn stemming makende kretologie partijpolitiek aan het bedrijven en dat past een senator, als ‘hoeder’ van de grondwet, niet. De Dordtse wethouder Piet Sleeking deed vervolgens een duit in het zakje door te suggereren dat Kolff met zijn opiniestuk in NRC buiten zijn boekje gaat. ‘Burgemeesters horen onpartijdig te zijn en moeten zich niet in politieke discussies mengen’, zo stelt hij. En nu wordt het interessant, want Sleeking heeft eerlijk gezegd wél een punt. Waarom? Omdat de D66-senator Wouter Kolff met zijn ‘gratuite’ opmerking zomaar ineens ‘de partijpolitieke arena’ in sleept en juist dáárin wil en mag je als burgemeester natuurlijk niet verzeild raken.
Toch is het hier, in mijn optiek, de senator die buiten zijn boekje gaat en niet de burgemeester. Die heeft namelijk het volste recht om zich, zij het louter ‘analytisch’, uit te spreken over aangelegenheden die het lokale bestuur aangaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s