Déja Vu


huur-te-duurWaar heb ik dat eerder gezien? Een kippenboer, een groenteboer en een bakker vertrekken met de staart tussen de benen, simpelweg omdat ze de enorme huren niet kunnen opbrengen. En oh ja, een hele grote grootgrutter (Aldi) wil de nu leegkomende plek best opvullen.
Het Papendrechtse winkelcentrum De Meent begint steeds meer op een gerecht van gatenkaas met eenheidsworst te lijken, met straks louter nog een paar grote ‘ketens’ en supermarkten en daaronder een half lege parkeergarage. Kortom: hier gaat iets vreselijk mis. Nu nog hopen dat er straks geen snuggere ambtenaar of wethouder met het idee komt aanzetten om van De Meent een modecentrum te gaan maken.
Waarom die laatste opmerking? Omdat ik bij die teloorgang van dat véél te prestigieus opgezette project ‘Meent twee punt nul’(de oorspronkelijke versie was toch écht ooit een behoorlijk bruisend winkelcentrum) steeds aan die ouwe Drievriendenhof in de Dordtse binnenstad moet denken; ik kreeg er zo’n eh…  ‘deja-vu-all-over-again-gevoel’ bij. De Drievriendenhof ging destijds, we spreken alweer van zo’n vijftien jaar geleden, óók ten onder aan véél te hoge huurprijzen, opgelegd aan kleine middenstanders door een conglomeraat van projectontwikkelaars die de gemeente, met veel mooie praatjes, in de luren had weten te leggen. Ooit was de Drievriendenhof namelijk, net als De Meent, een gezellig winkelcentrumpje, waar je kaas, vis, vlees, groente en fruit kon kopen. Probleem is echter dat die winkeliers jaren achtereen op eieren moesten lopen omdat de prijs die ze voor hun vierkante metertjes betaalden in geen enkele verhouding stond tot hun omzet. Het was dan wel mooi om daar te zitten als ondernemer, alleen verdiende je er geen pepernoot. De Drievriendenhof werd uiteindelijk omgebouwd tot een sfeerloze passage, waar de Primark uiteindelijk redding moest brengen. Vandaag de dag is dat zo’n beetje de enige zaak in die hele tochthal waar je nog leven aantreft.
Hoe je het ook wendt of keert… op de een of andere manier zal iemand de verhuurder in Papendrecht moeten zien te overtuigen van het feit dat er voor De Meent maar één redding mogelijk is. Die huurprijzen moeten omlaag… snel en drastisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s