Parken


wielwijkparkNee, ik heb niks tegen nieuwbouwwijken en ook niets tegen villawijken. Ik vind Plan Tij prachtig (al schijnen diverse bewoners er elkaar het licht in de ogen niet te gunnen) en ik vind Stadspolders in de zomermaanden – en dan vooral rond de Wantijdijk – één groot en heerlijk bio-vakantieoord.
Met De Hoven en de Dordtse Hout heb ik minder affiniteit. De net niet-villa’s aldaar staan er strak op een rij, zijn bijna allemaal hetzelfde en het is er dodelijk saai… geen kip op straat, zeg maar. De weelderige natuur om dit véél te ‘rechtlijnig’ opgezette villawijkje (ook wel ‘het woonwagenkamp der welgestelden’ genoemd) is dan wél weer prettig, want de zich vervelende bewoners kunnen daar tenminste nog een gesprek voeren met een boom of een voor jagers gevluchte Limburgse bever. Nog slaapverwekkender dan De Hoven vind ik de Dordtse Hout, u weet wel, dat buurtje nét naast Refaja zaliger. Toegegeven, er staan aardige huizen, met héle mooie vensters, maar die hebben één groot euvel, namelijk dat ze uitkijken op precies dezelfde huizen met precies diezelfde mooie vensters, die weer uitkijken op… nou ja, u begrijpt wat ik bedoel. Ach, ieder z’n meug… wie in De Dordtse Hout ging wonen heeft bewust gekozen voor, laten we zeggen, niet al te veel reuring. Ik voel dan ook mee met de bewoners die momenteel ernstig in de vlekken schieten vanwege de gemeentelijke bouwplannen in en aan het nabijgelegen Wielwijkpark. Ik zie sowieso niet zoveel in die plotseling opgekomen aandrang van de gemeente om in dat Wielwijkpark (en naar ik begrijp later wellicht ook in het Weizigtpark) te gaan bouwen. Beide parken zijn onontbeerlijke groene oases in wijken die nou juist zoveel behoefte hebben aan die schaarse stukjes groen. En dan nog wat… die prachtige ‘landelijke’ Reeweg Zuid wordt straks (want ook op het Refaja-terrein verrijst later nog woonwijkje) een drukke verkeersader. Daar hebben de omwonenden natuurlijk nooit voor gekozen, toen ze daar een huisje kochten.
Ik begrijp best dat we in deze stad meer woonruimte nodig hebben maar kan er nou écht niemand iets originelers bedenken dan bouwen in parken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s