Kabelbaan


Dreamline

Toen ik het ‘ballonnetje’ twaalf jaar geleden, voor het eerst opliet waren de reacties overwegend lacherig van toon. ‘Blijf dromen knul, maar volgende keer weer een serieus onderwerp hè?’
Mijn droom, want dat was het inderdaad, ging over een kabelbaan boven ‘onze’ rivieren en de eerste regels van mijn column waren: ‘Hoog zweef ik boven het Drierivierenpunt. In Dordrecht stapte ik in en bij Zwijndrecht maakte ik een scherpe draai over de Noord richting Papendrecht. Nu koers ik op Dordrecht aan. Het Groothoofd is mijn eindbestemming, de Grote Kerk mijn visuele houvast. Onder mij vaart een grote duwbak. De stuurman kijkt omhoog en zwaait. Voorzichtig, met één hand, zwaai ik terug. Dan word ik wakker.’
En nu mag u me best uitlachen, maar gisteren las ik dat er in Rotterdam momenteel twee publieksacties gaande zijn voor de komst van een kabelbaan over de Nieuwe Maas. Eén van die plannen wordt door de zogeheten Verkeersonderneming serieus in onderzoek genomen. Dat betekent écht wel iets want die Verkeersonderneming (een publiek-privaat samenwerkingsverband van de gemeente Rotterdam, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam) is een serieus te nemen club.
Het idee voor een kabelbaan in Rotjeknor is overigens niet nieuw. Jaren geleden al liet de toenmalige Rotterdamse wethouder Dominic Schrijer, vandaag de dag burgemeester van Zwijndrecht, onderzoek doen naar een kabelbaanverbinding (naar Londens voorbeeld) van de Euromast naar de SS Rotterdam. Uiteindelijk bleken de kosten daarvan te hoog.
Grappig is overigens dat de vorige Zwijndrechtse burgemeester Antoin Scholten tegenwoordig in Venlo ‘zetelt.’ Daar stemde de gemeenteraad onlangs in met plannen voor een kabelbaan over de Maas. Die kosten daarvan, zo stelde de raad, mogen niet voor rekening van de inwoners komen en dat hoeft ook niet, want inmiddels schijnen zich al enkele (private) partijen te hebben gemeld die een en ander in gang willen zetten. Tot slot nog even terug naar Rotterdam: in 1970 wás daar al een tijdelijke, kabelbaan (niet over de rivier trouwens) als onderdeel een soort wereldtentoonstelling, genaamd C70.
Misschien toch een ‘Dordts’ onderzoekje waard? Mooie toeristentrekker toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s