Werkvloer


press2‘Teruggefloten pers mag van fracties de raadsvloer weer op.’ Het is letterlijk de kop bij een artikel in mijn krant over het heugelijke feit dat de fractievoorzitters van de politieke partijen in Dordrecht hebben besloten dat journalisten tijdens schorsingen van raadsvergaderingen vanaf nu (zoals vanouds trouwens) de vloer weer op mogen om vragen te stellen aan raadsleden.
Ik moest er een beetje om lachen… nee, niet zozeer vanwege het feit dat ‘wij’, lastige persmuskieten, gewoon weer ons werk kunnen doen, want dat lijkt me nogal wiedes. Nee, ik moest een beetje lachen omdat ik gisteren toevallig net een potje zat te zappen (dweilpauze tijden het schaatsen) en ineens belandde bij een televisiezender die ‘Ons’ heet. Op dat kanaal, zeg maar ‘de ouwe doos van Hilversum’ kun je tv-programma’s van vroeger bekijken en ik stuitte toevalligerwijs op een herhaling van een herhaling (en daar dan weer een terugblik op) van een soort Nieuwsuur ‘avant la lettre.’ Een televisiejournalist, gehuld in driedelig grijs (nou ja, misschien was het driedelig pimpelpaars, maar het waren nu eenmaal wat korrelige zwart-wit beelden uit de Polygoonjaren) stond met een microfoon te wachten op Jozef Luns die, na een vergadering in de Tweede Kamer, zojuist naar buiten kwam. ‘Excellentie mag ik u wellicht een vraag stellen?’ zei de verslaggever op aarzelende toon. Luns draaide zich met licht geïrriteerde blik om en je zag hem denken: ‘Wat een brutale vlegel zeg… zoiets hoor je toch ruimschoots van te voren in drievoud per postduif aan te vragen? Wat heb ik nou aan m’n steek hangen?’
En daarom moest ik dus een beetje lachen om dat merkwaardige artikeltje in mijn krant. De beslissing van de fractievoorzitters om ons, ‘neanderthalers van de pers’ tijdens schorsingen toe te laten op de vergadervloer, kwam op me over alsof het hier een verleende gunst betreft.
Geloof me, dames en heren politici, we bijten niet, de meesten van ons zijn zindelijk en van jullie bitterballen blijven we heus wel af. Maar weet je wat het is? Jullie klaverjassen nu eenmaal wél met onze belastingcenten, dus we zitten er graag een beetje bovenop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s