Voorkeurstemmen


vksHet is altijd weer boeiend om de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen nog eens ‘per kandidaat’ te bekijken. Het laatste nieuws daarover las u al in onze zaterdagkrant, namelijk dat D66, dankzij het fenomeen voorkeursstemmen (in Dordt had je er 306 nodig), zomaar ineens met een personele wijziging in de raadbezetting geconfronteerd werd. Dat systeem kost Eelco de Vos en Paul Tiebosch (respectievelijk nummer twee en drie op de D66-lijst) de kop, omdat zij moeten plaatsmaken voor Osman Bosuguy (9) en Ahmet Polat(30). Van Bosuguy (797 voorkeurstemmen) was het te verwachten dat hij een stoeltje in de wacht zou slepen, aangezien hij niet onder stoelen of banken stak stemmen te gaan ‘werven.’ In het geval van Polat (327 voorkeurstemmen), van wie bij de plaatselijke ‘D66-top’ kennelijk niet bekend was hoeveel aanzien hij al sinds jaar en dag geniet bij de Turks-Dordtse bevolking, kwam de klap harder aan. Ik proef zelfs enige bitterheid bij de democraten; twee doorgewinterde oud-politici die ik hier over (voor wat duiding) belde namen zelfs, zij het met lacherige ondertoon, het woord ‘Turkenstreek’ in de mond, al vroegen ze me vervolgens wél hun naam in deze column niet te vermelden. Ach, als goedbedoelde grap mag je dat, wat mij betreft, best zeggen, al zie ik het persoonlijk toch anders. Er is namelijk niks ‘strekerigs’ aan om met voorkeursstemmen in de raad te komen; integendeel zelfs, het is de ultieme vorm van democratie, want uiteindelijk is het de kiezer die beslist en daar maken kandidaat-raadsleden met een ‘specifieke’ achterban nu eenmaal gebruik van. Dat werkt andersom ook: partijen zetten vaak bewust kandidaten met een Turkse of Marokkaanse achtergrond op hun lijst om méér zetels binnen te slepen. Ook GroenLinks heeft daarmee te ‘dealen’: hier moet de nummer vier op de lijst plaatsmaken voor de nummer vijf, namelijk de in Rotterdam-Zuid werkzame wijkagent Necdet Burakcin.
Speur ik verder de lijsten af dan zie ik dat Aydin Gündogdu (nummer 9 op de lijst) het met 298 voorkeursstemmen bij BVD nét niet haalde. Datzelfde geldt, zij het met een iets ruimere ‘marge’, voor Ayse Güdük (271 voorkeursstemmen) bij de PvdA.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s