‘Old school’


Piet JanseGezichtsbepalend, gepassioneerd, hard werkend, drammerig, betweter, dossiervreter, regentesk, oprecht en altijd volledig zichzelf. Het zijn zomaar wat woorden en begrippen die door mijn hoofd schieten als ik terugdenk aan de eerder deze week op 83-jarige leeftijd overleden oud-wethouder en ereburger van Dordrecht, Piet Janse. Ik bewonderde hem, maar er waren ook momenten dat ik niet zo enthousiast over hem was; vooral als hij me weer eens boos had opgebeld of (zomaar op straat) de les had gelezen naar aanleiding van een artikel dat hem niet zinde. ,,Ik wil het eens even met je hebben over dat stuk van gisteren… wat een onzinverhaal zeg.’’
Onze ‘vechtgesprekken’ eindigden wel eens wat korzelig, maar nooit met echte ruzie, want als Piet Janse eenmaal gezegd had wat hij wilde zeggen was het ‘uit zijn systeem’ en werd er verder ook niet meer doorgezeurd.
Twiintig jaar lang maar liefst was hij wethouder in Dordrecht. In 1974 was hij de alles-bepalende ‘strateeg’ van de PvdA, die (met een recordaantal van 19 zetels) de absolute en gezichtsbepalende partij op dit eiland was. Dat leverde zijn partij, na meedogenloos onderhandelen van Janse, drie van de vijf wethouders op en, zo zie ik het althans in retrospectief, de VVD’er en de CDA’er die destijds het college completeerden moesten af en toe behoorlijk over eieren lopen aangezien het wel duidelijk was dat er in het Dordt van die jaren slechts één man ‘de baas’ was en die man heette Piet C. Janse. De eerlijkheid gebiedt me dan ook te zeggen dat Janse in zijn hoogtijperiode wel degelijk een ‘old-school’ machtspoliticus was… een bestuurder die nauwelijks tegenspraak duldde, maar dan wél een met een groot hart voor de stad.
In een interview met dagblad Trouw (oktober 2012) omschreef voormalig Tweede Kamerlid en oud D66-voorzitter Gerard Schouw, die beginjaren negentig gemeenteraadslid en later ook wethouder op dit eiland was, de positie van Piet Janse als volgt: ,,De aantrekkingskracht en de macht van die man vond ik fascinerend. Wat je ook wilde, je kwam altijd weer uit bij Piet. Wáár het ook over ging.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s