Braniebrug


braniebrug

Tja, die brug… hij wordt wonderschoon hoor, maar kan het nou écht niet voor minder dan voor die twaalf en een half miljoen euro die er nu voor is uitgetrokken? Ik heb het, vermoedelijk begreep u dat al, over die voorgenomen fietsbrug tussen Stadswerven en het centrum, waarvan de bouw (na enig juridisch gesteggel met een bouwbedrijf dat de klus niet kreeg) binnenkort dan eindelijk kan gaan beginnen. Nu ben ik geen aannemer, maar ik heb het vermoeden dat de Prins Clausbrug, want zo gaat dat ding heten, er over pakweg anderhalf jaar wel zal staan. En geloof me, die brug, die enigszins doet denken aan de Rotterdamse Erasmusbrug, is fantastisch om naar te kijken. Nee, ik ben heus niet vies van een beetje ‘braniebouw’ in mijn stadje, maar dáár zit hem nou juist mijn probleem met deze ‘natte droom’ van het gemeentebestuur. Want waarom nou juist op déze plek zo’n peperduur prestige-ontwerp, terwijl ‘we’ elders in de stad al sinds jaar en dag zo terughoudend (lees laf) zijn als het om nieuwbouwprojecten gaat. De kop van de Spuiboulevard, die toch echt karakter zou kunnen geven aan de binnenstadsentree, wordt een spiegel van dat niet bepaald uitdagende appartementencomplex dat er aan de overkant (boven de Mediamarkt) al staat; Bagijnhof en Achterom stralen Meppel aan de Merwede uit en het Statenplein, met dat ‘opgeverfde’ winkelblok en die Ikea-woontoren met die rare glazen platen voor de ramen en een totaal niet bij de binnenstad passende oranjebruine kleur, is een tijdreis naar de ‘ugly’ seventies. Op deze gezichtsbepalende plekken manifesteert Dordt zich als de ultieme provinciestad zonder karakter, terwijl je het centrum juist dáár ‘smoel’ zou moeten geven. Die brug, zo zie ík het althans, had best wat minder prestigieus en dus ook goedkoper gekund. Als ik kijk naar de prijskaartjes van vergelijkbare projecten elders in het land krijg ik sterk de indruk dat het gemeentebestuur zich hier ernstig in de luren heeft laten leggen en óók nog eens totaal verkeerde prioriteiten stelt. Je koopt namelijk geen Ferrari als je alleen maar boodschappen doet en hooguit een Dacia Duster-budget hebt.

Eén reactie

  1. Inderdaad Kees. Een net even iets te grote broek aangetrokken! Maar was er niet al ergens een (stiekeme, branie-) handtekening onder een contract gezet, waardoor er geen weg terug meer was?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s