Trompweg


TRompweg

Ik heb een zwak voor Wielwijk… altijd al gehad trouwens. Waarom? Tja, dat heeft denk ik met mijn jeugd te maken. Ik groeide op in Sterrenburg, maar ‘brommerde’ vaak naar die ó zo Dordtse buitenwijk, waar veel van mijn vrienden woonden, waar ik zowaar nog even ‘verkering’ had en waar destijds ook nog een fantastische sporthal stond. In die hal genoot ik week in week uit van topvolleybal (Bouwlust Orawi) en spectaculair basketbal (Frisol). In een flatje aan de Trompweg kwamen we regelmatig met een klein groepje jongens bijeen om in gezamenlijkheid (kringetje rond een kratje bier) Alfred Lagardes ‘Beton-uur’ op de radio te beluisteren. Als ACDC uit de speakers knalde draaide de cassetterecorder geduldig mee… magische momenten.
Hoe gaat het nú eigenlijk met Wielwijk, dat ooit te boek stond als een van de armste wijken van het land? Er was hier véél (niet eens verborgen) armoede en grote groepen mensen hadden er taal- en leerachterstanden. Problemen zijn er nog altijd, maar de situatie is al lang niet meer zo schrijnend als, pak hem beet, tien tot twintig jaar geleden. Wielwijk had ooit het predikaat ‘achterstandswijk’ maar dat beladen begrip, werd al snel taboe verklaard in kringen van opbouwwerkers en politici. Want hoewel het de feiten uitstekend weergaf, klinkt dat wel erg negatief en dus hebben communicatieprofessionals de afgelopen jaren van alles en nog wat bedacht om de wijk een meer positieve uitstraling te geven. Eerst werd het nog ‘Vogelaarwijk’, naar de minister die er zoveel euro’s in pompte, toen werd het heel even ‘krachtwijk’ en nu moet je geloof ik ‘kansenwijk’ zeggen.
Waarom ik dit allemaal opschrijf? Omdat de Trompweg zoals ik die jaren gekend heb straks niet meer bestaat. Een projectontwikkelaar gaat er vanaf volgend jaar 72 nieuwe eengezinswoningen bouwen, onder de naam Tromptuinen. De Trompweg wordt een groenstrook met wandel- en fietspaden en zal uiteindelijk geen doorgaande weg meer zijn. Geloof me, ik vind de Trompweg-plannen, die ik op allerlei artist-impressions zie staan, écht prachtig, maar ik zal die ouwe Trompweg, waar zoveel van mijn jeugdherinneringen liggen, toch óók wel een beetje gaan missen.

Afbeelding: Een artist-impression van de toekomstige M.H. Trompweg in Wielwijk.

Eén reactie

  1. Als jou leeftijdsgenoot herken ik dat natuurlijk meteen. De verpaupering, die veel criminaliteit en (verborgen) leed meebracht, maakte het uiteindelijk wel een triest hart van de wijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s