Stoom


steam‘Hooked on Dordt… yeah that’s me alright.’ Bijna verontschuldigend schudt Ian uit Ierland me de hand op het terras tegenover de gebroeders. Het is, zo realiseer ik me, alweer vier jaar geleden dat ik hem voor het laatst sprak, al ken ik hem al sinds 2006. In dat jaar nam ik hem ‘op sleeptouw’ tijdens een destijds prachtige editie van Dordt in Stoom. Dát was, net als onze ontmoeting gisteren op het terras, overigens puur toeval. Stoomfanaat Ian was destijds op zoek naar de historische havens en aangezien ik tóch die kant op ging, bood ik hem aan om met me op te lopen. Dat resulteerde in een aangename dag, want (óók toeval) de voormalig dagbladjournalist – in zijn thuisland al sinds jaar en dag vrijwilliger op een historische stoomtrein – is een ‘connaisseur’ bij uitstek. Bij nagenoeg elk rijdend of varend stoomvehikel waar we langs liepen, legde hij met veel passie en kennis van zaken uit hoe een en ander precies werkte. Ik was zomaar ineens toerist in mijn eigen stad geworden en dat beviel me wel. Zo trokken we in latere jaren, zonder dat nou écht af te spreken, wel vaker samen op als het weer eens ‘Dordt in Stoom’ was. Onze ‘steamy saturdays’ eindigden steevast op het terras waar we elkaar gisteren door een malle speling van het lot wederom troffen. ,,Je bent er vroeg bij dit keer’’, grap ik. ,,Volgens mij kom je al lang niet meer om louter stoom op te snuiven.’’ Ian grijnst een brede grijns, bestelt nog twee biertjes (en voor mij ook twee) en zegt. ,,Daar heb je helemaal gelijk in. Mag ik je voorstellen aan mijn vrouw? Tegenwoordig samen met mij woonachtig te Dublin, maar geboren en getogen in Dordt. Ik heb haar vier jaar geleden, kort nadat wij op dit terras van elkaar afscheid namen, ontmoet en sinds enkele maanden zijn we getrouwd.’’
Terwijl ik haar de hand schud realiseer ik me ineens dat Ian die laatste zin in vlekkeloos Nederlands uitspreekt. Ik kijk hem verbaasd aan. Hij schiet in de lach en zegt: ,,Ah ja, stoomcursusje gevolgd…’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s