Schylge


terschellingTerschelling lonkt. Vanaf komend weekend ruil ik het Eiland van Dordt weer een weekje in voor mijn favoriete Waddeneiland. Dat doe ik al vele jaren achtereen; soms zelfs twee keer per jaar, want op Schylge ligt de denkbeeldige oplader voor de batterij die mijn ziel en zaligheid aanstuurt. Ik fantaseer wel eens over een permanent bestaan ‘onder de Brandaris.’ Neemt u dat vooral niet serieus, want dat doe ik zelf ook niet. Ach… fantaseren we niet allemaal wel eens over ‘dat andere leven’ op ons favoriete vakantieadres? In mijn geval, zo weet ik, zal het altijd wel bij fantaseren blijven, aangezien ik me zeer bewust ben van het feit dat ik dáár een zorgeloos vakantievierder ben, terwijl hier in mijn ‘Methuzalem tussen rivieren’, toch echt het fundament van mijn bestaan ligt. Ik zal die stap dus nooit maken, maar wat voor mij geldt hoeft natuurlijk niet voor een ander te gelden. Zo ken ik inmiddels vijf Schapenkoppen die zich in de loop der jaren permanent op Terschelling gevestigd hebben. Een van hen is Frits, ooit (lang geleden) collega van me toen ik als vakantiewerker het magazijn van V&D onveilig maakte. Alweer decennia lang woont hij op dat andere eiland, waar hij zijn centen verdient met de verhuur van vakantiehuisjes. Gisteren was hij even in Dordt. ,,Helaas vanwege een droevige aanleiding’’, zo vertelt hij me in het café met de duizend bieren. ,,Gisteren is mijn tante begraven, de zus van mijn twee jaar geleden overleden moeder. Aangezien mijn vader er ook al niet meer is en mijn enige broer vorig jaar vanwege zijn werk verhuisde naar Arnhem, was zij mijn laatst overgebleven familielid in Dordt. Ik sliep vannacht in haar huis en realiseerde me ineens dat ik nu feitelijk geen redenen meer heb om nog naar Dordt te komen.’’
Ik kijk hem quasi boos aan: ,,Heb je die nodig dan?’’
Frits lacht en zegt: ,,Je hebt gelijk… wat zit ik nou eigenlijk te sombermansen? Wanneer is het weer Big Rivers?’’
Ik pak mijn smartphone en raadpleeg de kalender: ,,Vandaag over precies vijftig dagen.’’
,,Die staat’’, zegt Frits. ,,Biertje?’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s