Boem


supersonic boomNu ben ik niet bepaald schrikachtig van aard, maar er zijn momenten dat ik me toch onbedaarlijk in mijn koffie verslik. Nee, ik doel nu even niet op dat bruine water dat u als Staartbewoner vandaag, als gevolg van onderhoudswerkzaamheden, wellicht uit uw keukenkraantje tapt. Daar kan een mens zich natuurlijk ook ernstig in verslikken, maar eh… dát kan, zo stelt Evides althans, écht geen kwaad. Niks aan de hand, gewoon doorslikken en niet zeuren, zo stelt het waterleidingsbedrijf. Dat zal wel, maar ik adviseer de Staart het vandaag (het is tóch bijna weekend) maar bij een bruin biertje te houden. Na afloop wél even goed doorspoelen met ouwe Rutte.
Ik dwaal een beetje af. Ik wil het met u namelijk hebben over die plotselinge knallen die mij, zo eens in de zoveel weken, een acute hartverkleppering bezorgen. Dat gebeurt meestal als ik, diep over mijn toetsenbordje gebogen, zit te klussen aan mijn dagelijkse column voor deze krant. Geloof het of niet, maar ik schrik me elke keer het apelazerus als de luchtmacht weer eens zo’n onverwacht windje laat. Want jawel, die knallen hebben we te danken aan onze luchtmacht, die zo nu en dan een F16 een noodzakelijk ‘testritje’ laat maken op de ‘route’ Steenbergen-Tiel.
Een dergelijke oefenvlucht, zo lees ik op de website van Defensie, heet in vakjargon een ‘Supersonic run’, hetgeen betekent dat het gevechtsvliegtuig eventjes ‘supersoon’, of simpel gezegd hééééél hard gaat. Om precies te zijn legt zo’n vliegend racemonster dan 330 meter per seconde af. Dat is 1200 kilometer per uur, ofwel vier keer sneller dan Max als ‘ie zijn gaspedaal op een bochtarm circuit tot op de bodem intrapt. Bij die snelheid wordt de geluidsbarrière doorbroken en dat gaat dan (kennelijk meestal zo’n beetje ter hoogte van deze regio) gepaard met zogeheten schokgolven. Dat zijn drastische luchtverplaatsingen die resulteren in een knal.
Mocht u nou, net als ik, voortaan niet meer het plafond in gejaagd willen worden, volg dan via Twitter het account van de Vliegbasis Volkel (@VlbVolkel). Daar wordt zo’n mogelijke ‘sonic boom’ altijd keurig van te voren aangekondigd.

Eén reactie

  1. Bijgevoegde plaatje je overigens geen F16, maar wat maakt het ook eigenlijk uit.
    Alleen hopen dat ze je nu niet extra gaan jennen met hun speelgoed boven je huis 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s