Zelig


zelig-md-webKent u de film Zelig uit 1983? Deze ‘mockumentary’ van Woody Allen draait om een onopvallende man (Zelig dus) die de eigenschap heeft dat hij de identiteit aanneemt van de mensen met wie hij praat. Zet Zelig in een ziekenhuis tussen een groep artsen en plotseling is hij één van hen, inclusief witte jas, stethoscoop en vakjargon. Net zo makkelijk neemt Zelig even later op dominante wijze in een televisieprogramma deel aan een discussie tussen grote schrijvers en filosofen en maakt hij kort daarop een ‘coole’ babbel met een ouwe blueszanger, waarbij hij niet alleen het taalgebruik van deze muzikant, maar ook diens donkere huidskleur ‘aanneemt.’ Zelig is een menselijke kameleon die langzamerhand zijn eigen identiteit uit het oog verliest.
De Dordtse Zelig heet Henk en ik ken hem al vanaf het moment dat ik in Dordt mijn eerste stapjes als journalist zette. Ik zag hem, lang geleden herhaaldelijk als persfotograaf tussen persfotografen staan, maar tot op heden heb ik nog nooit ergens een foto van hem gepubliceerd gezien; op recepties en debatavonden zag ik hoe hij zich met speels gemak tussen raadsleden en wethouders wurmde om, uiterst geloofwaardig trouwens, mee te discussiëren over de begroting of het regionale rampenplan en in de perskamer van de lokale FC (die ik ooit een paar jaartjes ‘bestierde’) hoorde ik hem, na afloop van wedstrijden, behoorlijk intelligente vragen stellen aan voetbaltrainers zonder dat iemand zich ook maar enig moment afvroeg afvraagt voor welke krant of voor welk sportprogramma hij actief was. Ik heb hem in de pauze van een concert met geluidsmensen zien praten over de beste ‘afstelling’ (hij mocht zelfs aan de knoppen draaien), ik zag hem in het ziekenhuis zeer verdienstelijk piano spelen en tijdens de avondvierdaagse van vorig jaar liep hij, met een gekleurd hesje om z’n schouders, belangrijke aanwijzingen te geven aan een ieder die daar niet om vroeg.
Vorige week speelde Henk uiterst geloofwaardig de rol van zijn leven op de Essenhof. Hij lag in de kist. Ik vraag me af of zijn medepatiënten in het tehuis waar hij woonde een mede-patiënt of een begeleider gaan missen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s