Hip


tmg-article_default_mobileDordt moet ‘hipper’ worden, zegt een wethouder in het kersverse college en hoewel ik dat ‘statement’ op zich best sympathiek vind, moet ik (ouwe hippie) toch een beetje lachen om het gebruik van dat woordje hip. Want wat is dat eigenlijk… hip? Is het hip waarover Piet Sleeking spreekt hetzelfde hip uit dat hitje van Patricia Paay uit 1967? Hoe ging die tekst ook alweer? ‘Je bent niet hip, je bent niet vlot, je ouwe fiets die is altijd kapot. Je ben niet rijk, je bent niet knap, je drinkt geen bier maar tomatensap.’ Nu ben ik zelf ook geen Brad Pitt hoor, maar als ik naar het staatsieportret van ‘onze’ wethouders in mijn krant kijk zou ik het nummer bijna willen bombarderen tot het lijflied van het nieuwe college.
Wie in 1967, de jaren van Beatles, Stones, Doors en Armand, ook maar een beetje ‘trendy’ was (of dat op z’n minst pretendeerde) vond nou juist dát nummer het tegenovergestelde van hip. Waarom? Omdat je ouders het luidkeels meezongen en zoiets is natuurlijk dodelijk voor het ‘hipschap’ van een lied of eh… kledingstuk. ‘Wat heb je een hippe broek aan’, zei in de ‘early eighties’ een ouwe buurvrouw van me. Ze was een schat hoor, maar die broek lag diezelfde middag nog bij het grof vuil. Volgens het woordenboek betekent hip zoiets als trendy, modieus en zelfs flitsend, maar de lading van het begrip verandert zo’n beetje per decennium. Vandaag de dag denken we bij hip vooral aan ‘hipsters’, waarbij ik beelden op mijn netvlies krijg van jongetjes uit buitenwijken met baarden, tattoos en gebleekte houthakkershirts die zich, gezeten voor een foodtruck met biologische gehaktballen en een lokaal gebrouwen IPA-biertje, een ‘cool’ imago proberen aan te meten. Volgens trendwatchers, zo lees ik, is het hipsterdom alweer passé want, en ik citeer ‘inmiddels reeds doorgedrongen tot de voetbalkantine van Meppelse Boys.’
Kan een stad zich voornemen om ‘hipper’ te worden? Nee joh… zoiets ontstaat of het ontstaat niet. Op het moment dat je het bewust nastreeft of überhaupt uitspreekt bén je eigenlijk al Meppel aan de Merwede.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s