Essenhof


essenhof

Midden in het Terschellingse plaatsje Midsland staat een kerk met begraafplaats, omgeven door een horecarijke winkelstraat. Ik kom vaak in dat dorpje en vind het nog altijd fascinerend om te zien hoe toeristen zich hier ogenschijnlijk achteloos, maar zeker niet respectloos, ‘om de doden heen’ bewegen.
In de Grote Kerk en de Augustijnenkerk woonde ik in de loop der jaren al héél wat openingsplechtigheden, lezingen en discussieavonden bij, in de wetenschap dat hier (onder mijn voeten) vele tientallen mensen begraven liggen. Leven en dood komen hier letterlijk dicht bij elkaar. In Mexico wordt op 1 en 2 november (Allerheiligen en Allerzielen) gefeest en gegeten op de graven van overledenen en het Torajan-volk op het Indonesische eiland Sulawesi graaft ‘zijn’ doden, eens in de drie jaar massaal op, wast hun lichamen (of de restanten daarvan), hult ze in nieuwe kleren en gaat vervolgens met opa en oma zaliger op de foto. Bizar? Tja, in onze ogen misschien.
Waarom ik dit opschrijf? Omdat ik op de Facebook-pagina van mijn krant zóveel negatieve reacties las op het voornemen van de Essenhof om de poorten van de begraafplaats open te zetten voor toeristen. Dat idee valt – sorry voor de woordspeling – kennelijk niet in goede aarde. Begrijpelijk natuurlijk, hoewel er toch eigenlijk niks nieuws onder de zon is. De Essenhof is immers, zoals nagenoeg alle begraafplaatsen, op gezette tijden gewoon open voor publiek. Nu kom ik daar niet dagelijks, maar zo nu en dan maak ik er een rondgang langs overleden familieleden en vrienden. Soms dwaal ik dan al wandelend af naar het oude gedeelte, waar lokale en zelfs landelijke beroemdheden (schilders, schrijvers, politici) rusten en ook sta ik dan even stil bij die indrukwekkende graven van tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen. De Essenhof, waar ook veel monumenten en kunstvoorwerpen staan, is schitterend en volgens mij is iedereen er van harte welkom voor een respectvolle rondgang. Maar dat hoeft voor mij nou ook weer niet in een toeristenfolder te staan. Wie hier écht, om welke reden dan ook, wil zijn weet deze prachtplek van herdenking heus wel te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s